НУНС апелује на Ђиласа: Омогућити приступ свим медијима

БЕОГРАД: Независно удружење новинара Србије (НУНС) данас у саопштењу апелује на Драгана Ђиласа, носиоца листе “Београд одлучује, људи побеђују”, да свим медијима, под једнаким условима, омогући праћење његових јавних наступа.
dragan djilas tanjug
Фото: Танјуг/видео/Драган Ђилас

У саопштењу НУНС подсећа да је равноправан третман медија и новинара један од предуслова за развој демократије и слободу јавне речи.

Истовремено, НУНС још једном подсећа медије и новинаре да је њихова дужност и обавеза да поштују правила професије и Кодекс новинара Србије.

У складу са тим, потребно је да омогуће свим јавним и другим личностима да изнесу свој став поводом извештаја и прилога у којима су предмет критике или напада.

Медији који нескривено служе једној политичкој опцији раде супротно јавном интересу и демократији, напомиње НУНС.

Пракса систематског блаћења јавних личности, без третирања свих чињеница и ставова и без дужне професионалне пажње, према ставу НУНС, постаје доминантна на српској медијској сцени, што доводи до учесталих оштрих размена оптужби.

Та пракса је крајње погубна за јавни живот и друштво у целини и нужно је да буде што пре обустављена, указује НУНС.

Непрофесионална и нецивилизована злоупотреба медија у кампањи против јавних личности изазива разумљиву љутњу, али је НУНС уверен да “контрамере” не могу да донесу решење.

У саопштењу НУНС, такође, наглашава да новинари и медији, да би стекли морално право на подршку јавности, морају да поштују основна правила новинарске професије.

Док се то не догоди, руинирана српска медијска сцена неће истински кренути у правцу европских стандарда који важе у развијеним демократским друштвима, закључује НУНС.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести