Обраћањима Вучића и Алијева почео Самит несврстаних

БЕОГРАД: Обраћањима председника Азербејџана Илхама Алијева и председника Србије Александра Вучића, почео је дводневни Самит којим се обележава шест деценија Покрета несврстаних земаља.
instagram aleksandarvucic/buducnostsrbijeav
Фото: instagram aleksandarvucic/buducnostsrbijeav

Самит заједнички органузују Азербејџан и Србија, а бројни светски званичници разговарају данас и сутра на Београдском сајму, у граду у коме је Покрет одржао прву конференцију 1. септембра 1961. године.

Алијев се учесницима скупа обратио видео линком.

Претходно су председник Вучић, као и министри спољних послова Србије и Азербејџана Никола Селаковић и Џејхун Бајрамов дочекали званице.
 

Међу учесницима скупа су председник Гане Нана Акуфо Адо, син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера - Абделхаким Гамал Абдел Насер, око 40 министара спољних послова, бројни специјални изасланици земаља Азије, Африке, Латинске Америке, и као посебни гости шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, министер спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Добро дошли кући, Србија поуздан партнер пријатељима

Речима "добродошли кући", председник Србије Александар Вучић започео је данас своје обраћање на отварањи Комеморативног самита поводом 60 годишњице од одржавања првог Самита Покрета несврстаних (НАМ).

"Надам да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан" поручио је он.

„Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској", истакао је Вучић.

Он је нагласио да је међународна сарадња уз поштовање фундаменталних принципа једини пут ка развоју и просперитету човечанства и истакао да Агенда одрживог развоја УН 2030., према његовим речима, истиче и промовише три принципа - мир и безбедност, развој и људска права

„Србија као правни наследник Југославије, оснивач УН и НАМ-а је поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних норми. Велика ми је лична привилегија и част за Србију што смо се окупили у Београду, где ћете се осећати као код куће. Уверен сам да ће Београд као вишевековни симбол, раскрсница цивилизација, тачка контакта истока и запада за различите цивилизације и религије, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње", поручио је Вучић.

Рекао је да му је посебно драго што има прилику да види пријатеље из удаљених земаља, којима тешка ситуација Ковид19 није била препрека да допутују у Београд, чиме су показали који значај придају овој организацију, али и указују част Србији.

У време, када нажалост има само неколицина мултилатералних састанака у свету биће ово изузетна и ретка прилика да разговарамо о свим питањима лицем у лице", казао је он.

Навео је обележавање прве конференције НАМ 1961. жеља да се ода почаст Покрету који је време блоковских подела дао значајан допринос и визију која је заснована на поштовању.

"Није било места у Покрету за доминацију једне државе над другом. Надам да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан", уверен је он.

Вучић је указао да се Покрет заснива на заједничким принципима који никада нису изгубили значај, те да је имао суштинску улогу у очувању мира и безбедности у свету, у процесу деколонизације, који је промовисао једнакост и друштвени и економски развој свих земаља.

Упркос успонима и падоваима, историја Покрета несврстаних је успешна прича”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да данас није довољно да се носталгично присећамо златног доба Поректа, већ се морају радити на испњењу циљева, а то је будућност једнаких, у којој се иста права примењују на све, што је, каже, правац којим је Покрет ишао од почетка и којем данас сви треба да стреме.

"То заговарамо, не зато што је то питање интереса појединих земаља, већ је један од највећих цивилизацијских корака које свет мора да предузме ако жели да преживи, али не као врста кампа у којем кључеве држе само богати”, рекао је Вучић.

Председник је поручио да право да се одлучује о сопственој судбини није грех, већ право које мора да припада свима без обрзира на снагу и моћ којом располаже.

Приметио је да је свет данас другачији у односу на онај из од 1961. године, јер су глобализација, међузависност и развој нових технологија, планету учинили мањом, остварујући утицај на животе свих.

“Истовремено, изазови са којима се суочавамо не знају границе, а и њихова природа је сложенија. Зато је потребно да више него икада радимо на развоју мултилатерализма, јер ниједна држава није изолована, нити острво само за себе, а сарадња је једини пут ка просперитету”, рекао је Вучић.

То је, поручује, основа на којој, упркос разликама, стоје чланице Покрета, који је симбол слободољубивог дела света, спремног да се бори за слободу, независност суверенитет.

“Верујем да је то нешто за шта се вреди борити. Србија најбоље зна колико је то тешко, јер од свих борби, она води тешку борбу за очување свог суверенитета и територијалног интегритета, за решавање питања Косова и Метохије”, рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија својом борбом брани универзалне приципе на којима почива Повеља УН, принципе међународног права, али и неке од најважнијих вредности Покрета.

Вучић је рекао да Србија остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би гарантовало трајни мир у покрајини, уверена да је то одраз наше снаге, а не слабости.

“Дијалог нема алтернативу, а подршка међународне заједнице је кључна за успех”, рекао је Вучић.

Додао је да Србија, као наследница СФРЈ, никад није престала да стреми јачању сарадње са традиционалним пријатељима широм света.

“Поносни смо да као неутрална земља, на путу ка ЕУ, радимо И на јачању са традиционалним пријатељима Азије, Африке, Пацифика, Латинске Америке, за које Београд, Србија, бивша Југославија имају значај и суштину. Наша пријатељства на северу, југу, истоку и западу су наша снага”, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да је Србија независна држава, која сама доноси одлуке, поуздан партнер својим пријатељима, спремна да свима пружи руку сарадње.

Подсетио је да је Србија у протеклом периоду несебично помогла свима којима је то било потребно, са више од милион вакцина против ковида 19, од којих је више од половине донирано афричким и азијским земљама, додајући да ће наша земља то наставити да чини, док корона вирус не постане прошлост.

“Имате оданог пријатеља у Србији, и то нису празне речи. Упркос свим притисцима, Србија никада неће окренути леђа пријатељима”, подвукао је Вучић.

Подсетио је да је Покет зачет идејом СФРЈ, Египта и Индије, да се мир не може осигурати поделама већ стремљењем колективној безбедности и окончањем доминације једне земље над другом.

“Председник СФРЈ рекао је 1961. године да сматра да ће они учинити велика улога света ако се истакне пут ка миру, слободи, једнакости, пуној сарадњи. Једна афричка пословица каже – ако желите да идете бже, ходајте сами, ако желите да идете далеко - ходајте са неким. Верујем да та пословица одговара карактеру овог покрета”, закључио је Вучић.

Алијев: Недопустиво непоштовање територијалног интегритета

Председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је данас да ће Азербејџан ојачати сарадњу унутар Покрета несврстаних како би се ојачала правда и поштовање међународног права и истакао да је недопустиво непоштовање територијалног интегритета и суверенитета било које земље.

Алијев је говорећи на отварању самита поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних који се одржава у Београду, а у својству председавајућег Покретом, иистао захвалност председнику Србије Александру Вучићу што је домаћин састанка и оценио да та иницијтива показује српску спремност да преузуме наслеђе од раније.

Како је рекао, с обзиром да је Покрет несврстаних највећа међународна институција после Скупштине УН, представља пример мултилатерализма, са 120 земаља чланица са различитим политичким, историјским и културолошким одликама.

„Поштовање интегритета и суверенитета, суздржавање од агресивних акција и мешање у унутрашњу политику друге земље су сруштина Покрета. Ови принципи вреде и данас, а да су принципи Покрета прихваћени од свих земаља, не бисмо имали ратове“, казао је Алијев.

Додао је да Азербејџан у потпуности прихвата принципе суверенитета и територијалног интегритета свих земаља .

Наводи да би се више допринело миру и безбедности међунарадног права, Азербејџан је одлучио да се прикључи Покрету и у кратком периоду је, кко каже, дао подршку.

Истакао је да Азербејџан успоставља своје приоритете уз поштовање међународног права, као и да има независну међународну политику и одолева свим притисцима.

Осврћући се на пандемију вируса корона, Алијев је навео да је Азербејџан као председавајући Покрета преузео озбиљно вођство и покренуо низ иницијатива.

У том смислу навео је да су подржали Самит који је одржан онлајн у мају 2020. године и навео да су том приликом прикупљени подаци који су показали потребе свих земаља несврстаних.

„Дали смо и финансијски допринос Светској здравственој организацији од 10 милиона, од чега је половина за земље несврстаних. Пружамо директну помоћ за више од 30 земаља, а више од 150.000 вакцина смо донирали против ковида. Азербејџан изражава незадовољство због гомилања вакцина што чине богате земље јер се тако прави вакционални национализам“, казао је Алијев.

У том смислу, указао је на то да је у земљама са најнижим приходима мање од 2 одсто људи вакцинисано.

Алијев је затражио од присутних на Самиту да се на овом састанку јасно искаже став да двоструки стандарди нису у складу са међународним правом.

У том смислу, подсећа да су двоструки стандарди имали негативан утицај и на Азербејџан који је, како је рекао, био на удару Јерменије последње три деценије.

Оптужио је Јерменију да је спровела етничко чишћење на окупираном делу Азербејџана.

„Ипак, Јерменија се није суочила са санкцијама, није прављена разлика између агресора и жемље која је угрожена. Јерменија користи природне ресурсе и отишла је још даље и спроводи провокације у граничном појасу“, навео је Алијев.

Азербејџан је ослободио окупирани део територије, додао је Алијев и казао да су кроз УН обезбедили да се реши сукоб који је трајао 30 година.

„Захваљујемо се на подршци земљама Покрета несврстаних. Седам земаља које нису чланице СБ су нам дале подршку и то нам много значи“, казао је азербејџански председник.

Наводећи да је ове године Покрет једногласно одлучио да продужи председавање Азербејџану још годину дана, казао је да ће та земља као председавајућа наставити да ради на јачању солидарности унутар Покрета и на глобалној видљивости Покрета.

 

Путинова порука учесницима скупа

Председник Русије Владимир Путин поручио је учесницима скупа у Београду поводом 60. годишњице Покрета несврстаних да је позитивни потенцијал те организације данас од посебног значаја имајући у виду турбулентну ситуацију у свету.

Путин је у телеграму учесницима истакао да Покрет несврстаних има веома важну улогу у међународним односима, да доследно инсистира на принципу равноправности држава, уважавању суверенитета и законитих интереса, а такође се залаже за конструктивни мултилатерални дијалог строго у складу са Повељом Уједињених нација, преноси РИА Новости.

Данас, када је ситуација у свету све турбулентнија и када човечанство мора да се суочи са нарастајућим бројем претњи и изазова, позитивни потенцијал Покрета несврстаних је посебно потребан, навео је председник Русије.

Указао је да је важно да се та ауторитативна и репрезентативна организација активно укључи у решавање кризних ситуација, дајући суштински допринос колективним напорима за изградњу демократичнијег и стабилнијег светског поретка, јачањем поверења и узајамног разумевања међу чланицама међународне заједнице, истакао је Путин.

Руски председник је подсетио да је Русија недавно добила статус посматрача у Покрету несврстаних и оценио да то отвара нове могућности за сарадњу у решавању регионалних и светски питања, у осигуравање безбедности и одрживог развоја у целом свету.

Путин је учесницима скупа пожелео успешан рад.

Русију на скупу у Београду представља шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Вучић са председником Генералне скупштине УН

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулом Шахидом, са којим је разменио мишљења о приоритетима у раду ове организације у наредном периоду.

Председник Вучић је нагласио да Србија сматра Уједињене нације најзначајнијом међународном организацијом од посебне важности за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије и додао да у том смислу остајемо посвећени приоритетним областима деловања УН и наставку даље сарадње, саопштено је из службе за сарадњу с медијима председника Републике.

Вучић је посебно истакао да Србија сматра важним теме које је Абдула Шахид означио као приоритетне током 2021. године и додао да је Србија сагласна са оценом да је неопходно јачање мултилатерализма и улоге Уједињених нација, имајући у виду да ситуацију у свету карактеришу комплексни изазови и међусобно повезане кризе, чије је решавање могуће само налажењем заједничких одговора.

У том контексту, председник је посебно истакао да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира и стабилности у региону.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Шахид је захвалио председнику Вучићу на доприносу који је Србија дала у борби против ковида 19, нарочито кроз донације вакцина угроженим земљама, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести