Обрадовић: Ђинђић је био за уједињење СРБ, РС и Ц.Горе

БЕОГРАД: Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је данас да је Зоран Ђинђић био за уједињење Србије, Црне Горе и Републике Српске и упитао зашто председник СНС Александар Вучић прескаче ту "природну и перспективну" сарадњу, уместо што некакав мини Шенген нуди Албанији и Северној Македонији.
bosko obradovic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Обрадовић у саопштењу наводи да је идеја Двери "српски мини-Шенген", као нови облику сарадње и интеграција између Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Он наводи да је ову идеју заступао и Зоран Ђинђић, као и да се постепено у медије и јавност пробијају Ђинђићеви "национални политички ставови из тог периода, који су потпуно непознати јавности - о Косову и Метохији, о веронауци, о храму Светог Саве, о Русији, о западним амбасадорима...".

Он тврди да је Ђинђић у једном, непознатом телефонском, интервјуу за црногорске медије уочи атентата рекао: "Ми смо једна држава, једна заједница Србије и Црне Горе - две српске државе. Ми мислимо да је једино решење нашег националног и државног питања након распада бивше Југославије у томе да се створи Савез српских држава у који би ушле Србија, Црна Гора и Република Српска и да то треба да буде наш политички и национални циј".

Према наводима Обрадовића, Ђинђић је рекао да ако то не може одмах, треба радити на томе, као што се Западна Немачка трудила 50 година да припоји Источну Немачку.

"И да направимо једну државу, чије ће језгро бити Србија, Црна Гора и Република Српска, која ће бити уређена држава... у којој се зна који народ је ту државу створио, уз сва права за националне мањине, уз сва грађанска права...", преноси Обрадовић Ђинђићеве речи.

Како наводи, Ђинђић је рекао и да све друге државе које су демократске, као што су Немачка, Француска, Италија... су националне државе.

"Што значи да та прича, која се и код нас често шири, да ми треба да будемо грађанска држава а не национална држава потиче од људи који не познају уопште историју. Најбоље демократије су настале у националним државама...", рекао је Ђинђић, како преноси Обрадовић у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести