ОД НАЈСМЕШНИЈЕГ ВИРУСА ДО ВАНЗЕМАЉАЦА СА ЗЕЛЕНИМ ОЧИМА Ево ко нам кроји скупштинску капу и зашто га зову ДОКТОР ХАОС

Прелиминарни изборни резултати су показали да је чак 180.000 људи на нивоу Србије и скоро 50.000 у Београду гласало за антиваксера, лекара који проповеда да од рака не обољевају богати и који заступа безброј теорија завера супротних разуму.
1
Фото: Youtube Printscreen

Листа коју предводи контроверзни доктор и теоретичар завере Бранимир Несторовић, "Ми - Глас из народа", највеће је изненађење управо завршених избора: успела је да пређе цензус и на републичком нивоу и у Београду, у коме би могла чак и да буде језичак на ваги од којег зависи нова градска власт. Несторовић се тако после "никад смешније кампање", да парафразирамо његову изјаву из ере корона вируса, успео од политичког аутсајдера до звезде избора, а успут је бацио у трње свог дојучерашњег партнера Бошка Обрадовића, пише Блиц.

У чему је тајна?

Несторовићева кампања је била "никад смешнија", односно скоро неприметна, бар не онаква какву је имала већина политичких странака. Ипак, очигледно је пронашао канал којим је анимирао своје следбенике.

Таргетирао је, по свему судећи, циљну групу људи са маргине, у мрачним дубинама интернета, антиваксера и теоретичара завере, и на крилима њихове подршке по први пут ушао у републички и београдски парламент.

Ко је Бранимир Несторовић?

Пензионисани лекар и пулмолог чије је ставове стварност демантовала безброј пута, крајем 2021. основао је покрет "Витезови редова змаја". Рекао је да нису политички, ни хуманитарни покрет, али није искључио да ће се отиснути у политику.

Уочи прошлих избора дао је подршку Дверима, а ако је судити по резултатима у недељу, изгледа да се баш њему може приписати улазак Бошка Обрадовића у парламент 2022. Али и излазак годину касније.

На изборима 2023. наступио је самостално и сам исплео мрежу поклоника, гађајући бираче са маргине.

Осврћући се на тај резултат, Несторовић није био скроман. Рекао је да су, иако им нико није давао шансе, ушли у круг четири-пет најјачих партија.

- Пре 40 дана нисмо имали ништа, значи без новца, без игде ичега, без инфраструктуре. Мислим да ово нико никада није урадио у Србији - рекао је Несторовић.

Поручио је да неће трговати и да немају коалициони потенцијал.

- Било би глупо да ову народну енергију која је уложена у нас изневеримо на првом кораку - нагласио је др Несторовић.

Претходно је председник Србије Александар Вучић рекао да ће управо од Несторовића зависити ко ће формирати власт у престоници. Али, Несторовић је у првом појављивању у јавности након избора рекао да мора да "разочара" председника Србије Александра Вучића.

- Могу да обећам да нећемо изневерити људе који су гласали за нас. Рачунамо да ћемо расти и да ћемо за известан период постати доминантна политичка снага у Србији - рекао је Несторовић.

Сеје опасне идеје

Несторовић је познат по надимку Доктор Хаос, јер својим теоријама завере на сваку тему ствара пометњу у којој су најугроженији они који му поверују. Последња је та да "страх од канцера треба да има само сиротиња, пошто, како каже, богати не умиру од рака, игноришући, рецимо, смрт најбогатијег човека у ИТ свету Стива Џобса, управо од ове болести, иако је чак спас потражио у алтернативи, за коју се Несторовић залаже.

Недавно је имао саобраћајну незгоду, био је у аутомобилу који се сударио са трамвајем.

А све је почело када је као члан Кризног штаба за сузбијање корона вируса позвао људе у шопинг у Милано у тренутку када непознати вирус коси људе у Италији.

Говорио је грађанима да не носе заштитне маске, да вакцина није прошла испитивања. Тврдио је и да труднице не треба да се вакцинишу, а да ће мушкарци пре примања вакцине "можда желети да замрзну своју сперму".

Говорио је и о дроги ЛСД као леку, о убиству Џона Ленона од стране велике светске завере, да су се "људи који имају плаве и зелене очи укрштали са ванземаљцима", да је Никола Тесла слао ствари у будућност и враћао их...

На томе је добро профитирао. Иако у пензији, ради у приватној пракси и веома је тражен. Бави се рекламирањем фармацеутских производа. Његова фирма “Гносис лукс”, која се бави издавањем књига од 2018, тек је током 2020. остварила пословни приход од 5.926.000 динара, односно од око 50.000 евра, писао је својевремено "Курир".

Истраживање „Фактора плус“ почетком прошле године показало је да је 28 одсто испитаника рекло да им Несторовић као јавна личност ван политике улива поверење. И то је Доктор Хаос решио да искористи, те је са групом екстремиста, антиглобалиста, теоретичара завере и 5Г-параноика попунио политички простор још једним покретом.

То је било удружење “Витезови реда змаја”, чији је потпредседник покрета Саша Боројевић, познат по хомофобији и другим назадним ставовима.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести