Одбор за КиМ: Усвојен извештај о раду Канцеларије за КиМ , перформанс Двери

БЕОГРАД: Скупштински Одбор за Косово и Метохију усвојио је данас годишњи извешај о раду Канцеларије за Косово и Метохију који је посланицима представио заменик директора Канцеларије Душан Козарев, а од кога је током седнице између осталог тражено и појашњење за "резултат од 5:0" остварен у Бриселу.
Skupstina Srbije/Dnevnik.rs
Фото: Р. Хаџић

Почетак његовог излагања узурпирали су посланици Бошко Обрадовић и Марија Јањушевић, који су, иако Двери бојкотују рад парламента, изашли за говорницу са исписаним политичким паролама, а потом ушли у расправу са члановима Одбора незадовољним њиховим "јефтиним перформансом".

Држали су транспаренте "Издали сте Косово" ,"Нема разграничења", "Косово и Метохија су Србија - један од пет милиона". 

На критике да су направили перформанс, Обрадовић је одговорио питањем: "да ли је коректно издати КИМ", а Звонимир Стевић, посланик СПС са КиМ, узвратио је Обрадовићу: "А хоћеш ти да га браниш?".

Како су седници присуствовали и представници Срба са КиМ, Обрадовић им је поручио да не треба да негодују због њега, већ због власти. 

"Људи хоће да вас оставе у шиптарској држави, а ви седите са њима, не дај боже да живите у Великој Албанији", рекао је Обрадовић коме су посланици добацили: "Кад си последњи пут био на КиМ и да ли си узео дневнице".

Козарев је потом представио свој извештај на 76 страна, говорио је шта је Канцеларија учинила за Србе на КиМ, повратнике, интерно расељене, социјално угрожене, али и за очување националних интереса, након чега се чланови Одбора више нису освртали на изврештај о раду Канцеларије, а Немања Шаровић из СРС желео је да зна зашто директор Канцеларије Марко Ђурић није дошао на седницу.

"Да ли вежба негде да виче бојје и лепше Ацо Србине, мада му је дужност била да буде овде", упитао је Шаровић и затражио и објашњење шта значи "победа од 5:0", шта је урађено по питану такса, да ли је због тога, како је обећала, председица владе Ана Брнабић покренла поступак пред арбитражним судом. 

Такође, он је додао да жели да чује шта је са ЗСО, Трепчом и Газиводама, колико се људи иселило са КиМ, али и из Бујановца и Прешева и осталих деова Србије.

Шаровић је рекао и да је за власт приортет да трчи за ЕУ, а не српски народ и држава.

Посланик СНС Милован Кривокапић је након тога рекао да је "Ђурић увек са српским народом", а подржао га је и партијски колега Александар Марковић, који је казао да је "Ђурић увек ту" и да се последњи пут пре једог сата огласио саопштењем у коме је осудио рушење крста на цркви у Великој Хочи.

Шаровић је на то рекао да писање саопштења није разлог да се не дође на седницу. 

Марковић који је Шаровића назвао "познатим борцем за Косово"и човеком који је над судбином народа на Косову "лио крокодилске сузе", одао је да Влада Србије ради све што може у реалним условима када је у питању заштита Срба на Косову.

Међу онима који су стали на страну Ђурића и тврдњама да је "н увек присутан"био је и, како је рекао председник одбора Милован Дрецун, гради гост из Пећи Милош Димитријевић, који је захвалио и директору Канцеларије и Влади за све што чине за српски народ.

"Верујем да ћемо из свега овога захваљући подршци Владе изаћи као победници", рекао је Димитријевић.

Одбрница СПС Снежана Пауновић казала је да сви посланици морају да се односе с поштовањем према том највишем телу, према колегама које другачије мисле, као и гостима попут Срба са КиМ присутних на данашној седици. 

Рекла је и да већ 20 година слуша исту реченицу - зашто Војска Србије не реагује, а да никада не чује - шта после тога. 

"Дајте било који предлог који није Косово је срце Србије", рекла је она и додала да јако добро зна како се живи у енклавама и како је када се уђе у продавницу, а Албанци вам кажу да не разумеју српски..

Козарев је одговарајући на питање Шаровића о победи и резултату од 5:0 рекао - па, јесте то било 5:0, јер се у процесу преговора пред Београдом нашао и захтев да БГ мора да пусти Пришину у УН, да у регион север уђу и општине Србица и Приситна и Обилић и Вучитрн…

"Све то смо између осталог имали на столу и изборили смо се напорним и тешким преговорима, где се водило рачуна о сваком зарезу, да до тога не дође. Да, било је то 5:0, …. када смо договорили оквир ЗСО неко је Пришитни шапуно да је то лоше, да морају да се сакрију иза устава јер процес води у нашу корист", рекао је Козарев.

Он је рекао и да је ситуација по питајну Трепче и Газивода опасно тешка, али да Србија ради на томе и да је свесна провокација и онога шта ментори говоре Приштини.

"Говоре им да су Газиводе, Трепча и Брезовица њихови, Годинама се на ивици жилета боримо да Трепча, Газиводе и Брезовица раде, то није лако и то не може политиканстским разимишљањем да се реши", рекао је Козарев.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести