Одсуство воље Црне Горе за разумевање става дела својих грађана

БЕОГРАД: Зачуђујуће је и забринајвајуће да ресорно министарство за људска и мањинска права једне државе која је, поред Србије, означена као предњачећа у преговорима за ЕУ, реагује на начин који показује суштинско одсуство воље за разумевањем да је један значајан део грађана ЦГ незадовољан статусом дела својих људских и мањинских права, оценила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
Jadranka Joksimovic/Tanjug/Dimitrije Goll
Фото: Танјуг/Димитрије Голл

Поводом саопштења црногорског Министарства за мањинска и људска права, она је у саопштењу за јавност навела да су то појаве које захтевају озбиљну пажњу и међународних организација, посебно ОЕБС-а, чији један од механизама предвиђа инструменте ране детекције уколико се крше права једног дела грађана земље УЧЕСНИЦЕ ОЕБС-а.

Подсећам да је сада јасно колико је важно нагласити по колико захтевној методологији преговара Србија, која је једина, за разлику од ЦГ, могла да отвара поглавља само уколико се очита напредак у поглављима 23 и 24.

Додатно, Србија је једина морала да сачини обавезујући акциони план за остваривање права националних мањина у оквиду поглавља 23, што смо посвећено одговорно и у најбољој вољи сачинили и испуњавамо.

Након овакве ситуације и изјава из ЦГ, јасно је да би ЕК и земље чланице морале да у оквиру нове методологије преговора унесу и обавезујуће Акционе планове за права националних мањина, баш онако како то и Србија има већ обавезу да спроводи, да би се сви у региону дозвали памети и схватили да не може да се умањују и закидају људска, мањинска и верска права ниједној мањинској заједници, навела је министар Јоксимовић.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести