ОЕБС ПОРУЧИО КУРТИЈУ: Бирачи на северу КиМ сами да одлуче да ли ће учествовати на гласању

ПРИШТИНА: Мисија ОЕБС-а саопштила је данас да бирачи у четири општине на северу Косова и Метохији треба сами да одлуче да ли ће учествовати на гласању о смени албанских градоначелника.
Sedište OEBS, Beč Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Без обзира на недавне разочаравајуће изјаве политичких које обесхрабрују бираче да остваре своја демократска права, бирачи у свакој општини одлучују да ли ће гласати или не опозив градоначелника 21. априла. Учешће свих заједница у демократским процесим и институцијама је од кључног значаја за омогућавање нормализације", наводи се у саопштењу објављеном на Фејсбуку.

Додаје се да је више од 20 одсто уписаних бирача у свакој од четири општине - Лепосавић, Северна Митровица, Зубин Поток и Звечан - потписало захтеве за опозив албанских градоначелника.

Истиче се да бирачи имају право да очекују да се на њихову иницијативу одговори у складу са релевантним законодавством.

"Централна изборна комисија (ЦИК) је надгледала процес уз поштовање правног оквира, те ће се саветовати да избегавају иновативне приступе, као што су коришћење камера на бирачким местима, што би захтевало детаљније разматрање и одговарајуће консултације", навели су из ОЕБС-а.

Српска листа саопштила је у понедељак да неће учествовати на гласању за смену градоначелника четири општине на Северу, уз тврдњу да њихов став деле и Срби на Северу.

На ту одлуку, како је рекао челник ове странке, Златан Елек, утицали су немогући услови целог процеса за шта је окривио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, наводећи да се он постарао да референдум не успе.

Елек је истакао да су за гласање за смену градоначелника 21. априла предвиђене немогуће процедуре и указао да ће то гласање бити одржано уз присуство камера, да бирачки спискови не осликавају реално стање на терену јер је број бирача несразмерно повећан и да, и ако би градоначелници били смењени, остају одборници Албанци.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести