ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ ИЗ ДУБАИЈА Ал Нахјан најавио оснивање климатског фонда од 30 милијарди долара; Вучић: ЕКОЛОШКИ ИЗАЗОВИ СВЕ ВЕЋИ

ДУБАИ: Председник Уједињених Арапских Емирата шеик Мохамед Бин Зајед Ал Нахјан најавио је данас оснивање климатског фонда вредног 30 милијарди долара за глобална климатска решења.
d
Фото: Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Фонд је осмишљен да премости јаз и циљеве у финансирању климатских промена и стимулише 250 милијарди долара инвестиција до 2030. године, рекао је он на самиту лидера о климатским променама COP28, пренео је Ројтерс.

Председник УАЕ обећао је око 30 милијарди долара за "глобална климатска решења", навео је Би-Би-Си.

"Овај састанак долази у тренутку када се свет суочава са многим изазовима - најзначајније су климатске промене и њихов утицај на живот", истакао је Ал Нахјан.

У Дубаију је почео годишњи самит Уједињених нација о климатским променама, познатији као COP28.

Домаћини скупа су шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, председник Уједињених Арапских Емирата и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Обуздавање фосилних горива и емисија угљеника су на врху дневног реда самита, а разговараће се и о убрзаној енергетској транзицији, поправљању климатских финансијских средстава, о томе како заштитити природу и како се заштитити од екстремних временских појава, али и како поспешити инклузивност у управљању климом.

Фото: Инстаграм @buducnostsrbijeav

Вучић: Изазови у очувању планете постају све већи

Председник Србије Александар Вучић, који учествује на Самиту лидера о климатским променама COP28 у Уједињеним Арапским Емиратима, указао је да се Самит одржава у сенци великих глобалних сукоба и превирања, док изазови у очувању планете, као јединог дома за све нас, постају све већи.

Вучић је на Инстаграму @buducnostsrbijeav захвалио председнику Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Заједу ал Нахјану и генералном секретару УН Антонију Гутерешу на позиву да учествује на, како је навео, најзначајнијем и до сада највећем скупу светских лидера о климатским променама.

Председника Вучића су јутрос у Дубаи експо ситију, где се одржава COP28, дочекали домаћини - шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан и генерални секретар Антонио Гутереш.

"Србија озбиљно приступа овим питањима и спремна је да допринесе свим иницијативама које за циљ имају ефикасну енергетску транзицију, већу и равномернију инклузивност у управљању климатским променама, као и одговорно поступање у употреби фосилних горива и емисији угљеника", навео је Вучић.

Истакао је да Србија остаје привржена политици зелене агенде у коју ће додатно улагати, свесна да све оно што радимо данас, остаје као залог генерацијама које долазе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести