„ОЛАКШАВАЈУ ОЦУ ПОСАО“ САД увеле санкције ДОДИКОВОЈ ДЕЦИ, ћерки Горици и сину Игору НА СПИСКУ су и други појединци и ентитети из Српске

ВАШИНГТОН: Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија саопштила је да су уведене санкције деци председника Републике Српске Милорада Додика, ћерки Горици и сину Игору, као и другим поједицима и ентиетима у Републици Српској.
d
Фото: Youtube Printscreen/ FACE HD TV

У саопштењу се наводи да Додикова одрасла деца председнику Републике Српске олакшавају "текућу корупцију" и "коришћење јавних средстава" за богаћење породице на рачун грађана.

Наводи се изјава подсекретара Министарства Брајана Е. Нелсона који каже да ће "наставити да сматрају одговорним оне који својим деловањем доприносе деградацији и поткопавању институција у БиХ и на Западном Балкану, као и поткопавању Дејтонског мировног споразума".

Подсећају да су САД 5. јануара прошле године, као и 2017. године означиле Додика одговорним за "директно или индиректно кршење Дејтонског мировног споразума и коруптивне радње".

Спомиње и се и утицај Додика на доношења Закона у НСРС о непримењивању одлука Уставног суда БиХ и високог представника у БиХ у Републици Српској чиме се, како наводе, омета примена Дејтонског мировног споразума. Додају да је Кристијан Шмит поништио тај закон и да је највише правосудно тело БиХ подигло оптужниц против Додика због игнорисања ових одлука.

Кажу и да је данашња одлука о санкцијама Додиковој деци заснована на претходним америчким санкцијама и визним ограничењима осмишљеним да промовишу одговорност за особе које, како наводе, доприносе корупцији и подривају демократске процесе или институције.

Ове акције су део ширих напора америчке владе да промовише мир, стабилност и функционално демократско управљање у региону Западног Балкана, стоји, између осталог, у саопштењу Министарства финансија САД.

Поред Додикове деце, ћерке и сина, на списку америчког Министарства је ресторан "Агапе" у Бањалуци и фирме "Агро воће" и "Глобал либерти" из Лакташа, као и компанија "Фрут еко" из Градишке, за које се наводи да суповезани са Горицом и Игором Додик.

       

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести