Опозиција дотерује платформу за међустраначки дијалог

БЕОГРАД: Део опозиције усаглашава платформу за предстојећи међустаначки дијалог, а један од захтева могао би да буде раздвајање избора на различитим нивоима.
Miroslav Aleksić, Narodna stranka  Foto: Tanjug/video
Фото: Мирослав Алексић, Народна странка Фото: Тањуг/видео

У разговорима учествују представници Удружене опозиције Србије, а потпредседник Народне странке Мирослав Алексић очекује да се део опозиције састане поново у другој половини јануара, како би дефинисали своје захтеве до почетка међустраначког дијалога уз посредовање ЕУ

Први међустраначки дијалог уз посредовање ЕУ очекује у фебруару.

Алексић каже да је платформа већ усаглашена:

"Једна од тачака је свакако раздвајање избора. То је једна од ствари коју ће садржати платформа", рекао је Алексић за Танјуг.

Потпредседник Странке слободе и правде Борко Стефановић потврдио је за Танјуг да та странка учествује у разговорима, али није износио детаље.

У разговорима учествује и Демократска странка, а заменица председника "Лутовчеве ДС" Драгана Ракић каже да се њихов приступ платформи темељи на захтевима формулисаним пред прошле изборе, уз уверење да ће иза ње стати, како каже, готово све релевантне опозиционе политичке организације.

Она наводи да би раздвајање избора било "по угледу на демократске земље", а у циљу да се смање манипулације и злоупотребе, које су, тврди, биле присутне у изборним процесима последњих година.

"Верујемо да ћемо, уз подршку наших европских партнера, вратити грађанима право да слободно бирају, јер је то нужан корак ка бољем животу у Србији”, каже Ракић.

Алексић истиче да сада практично раде на дотеривању услова које ће поставити, а као кључне истиче медијске слободе и отвореност РТС и других телевизија са националном фреквенцијом да представнике опозиције, не само током кампање. Он додаје да Народна странка на фомрилисању захтева ради у сарадњи са организацијом ЦРТА. Очекује да ће платформа садржати услове везане за конкретан изборни процес и улогу РИК-а и РЕМ-а, као и да им се прикључе странке изван Удружене опозиције Србије, као што су, каже, Двери.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести