Орлић представио планове за другу фазу дијалога

БЕОГРАД: Потпредседник Народне скупштине Владимир Орлић известио је Одбор за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија о резултатима прве фазе међустраначког дијалога у коме је посредовао Европски парламент, као и плановима за укључивање у другу фазу дијалога, саопштено је из скупштине.
Vladimir Orlić Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Орлић је, како се наводи, известио о успешној реализацији свих договорених мера за унапређење изборних услова.

Учесници састанка информисани су о улози парламента у надгледању хитних мера које је Влада увела током ванредног стања изазваног пандемијом КОВИД-19, као и о плану рада и приоритетима новоконституисаног парламента.

Као један од најважнијих циљева, истакнута је намера новог сазива скупштине да достигнуте високе стандарде добре парламентарне праксе потврди и додатно унапреди током рада у новом сазиву.

Ти стандарди укључују организовање јавних слушања, двоструко време за расправу посебно значајних закона попут закона о буџету, проценат закона усвојених по хитном поступку нижи и од европског просека, као и редовно разматрање извештаја независних регулаторних тела.

Орлић се захвалио на подршци коју Србија добија од својих европских партнера, на добијеним признањима за изванредан успех у економији и борби против пандемије, и позвао на још енергичнију међусобну сарадњу са циљем додатног приближавања Србије постављеном циљу - пуноправног чланства у ЕУ.

Састанак Одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије, је одржан путем видео везе, у организацији Владе Србије и Европске комисије.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести