Орлић: Време одржавања избора ЗАВИСИ ОД РАЗГОВОРА С ОПОЗИЦИЈОМ

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да време одржавања ванредних парламентарних избора, које је јуче најавио председник Србије Александар Вучић, зависи од одговора опозиције.
Vladimir Orlić Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Чули сте и у обраћању председника и на основу онога што је рекла премијерка (Ана) Брнабић, ми идемо на превремене парламентарне изборе и то је питање тренутка, и то ће наравно да зависи од оних који као наводно хоће те изборе, па онда мало неће. У принципу праве тензију у друштву, а као што се зна једини и прави начин да се тензија спусти јесте излазак на демократске изборе, рекао је Орлић гостујући на ТВ Прва.

Према његовим речима, уколико хоће власт преко улице, без избора, од тога неће бити ништа.

Добро су чули и ту поруку разумели. У ком тренутку - зависи од њих.  Добили су сви отворени позив од председника Вучића да разговарају. Не само сада. Знате да годинама уназад председник на дијалог позива и на дијалог је спреман. Чули сте и како на те позиве реагује са своје стране. Чини ми се да је 12 дана прошло од последњег позива председника да дођу, да разговарају, па да видимо хоћемо ли да имамо изборе у септембру, хоће ли октобар, новембар, рекао је Орлић.

На питање да ли опозиција хоће изборе, Орлић је одговорио да нису рекли ништа, осим да неће дијалог.

Ништа, осим да неће дијалог, него хоће власт преко улице. Ако питате да ли хоће изборе,  у том понашању видите и како тај одговор гласи, бар у овом тренутку. Дакле, они очигледно неће изборе јер знају шта ти избори доносе - какав резултат њима доносе, рекао је Орлић.

Он је рекао да "они хоће власт, али без избора", баш на онај начин на који не могу да је добију.

У озбиљној земљи, у земљи која води рачуна о себи то свакако не може, а Србија је управо таква. Јер за разлику од времена када су они били на власти, када је тешко уопште могло да се каже да смо били држава - ми данас државу имамо. И наравно да нећемо да је уништимо. А то би значило, било какво увлачење сада у власт некога за кога људи нису гласали, па прављење оних чуда, чули сте како то описују, неких као привремених влада. При томе би онда заправо неки за које људи нису гласали представљали, пошто народ немају, представљали би тајкуна, неке криминалне факторе или неке стране факторе у Влади Србије. То не би била Влада Србије, и зато од тога нема ништа, поручио је Орлић.

Да ли ће неки бити спремни на изборе, додаје Орлић, остаје да се види и чује,  и нагласио да је Вучић синоћ рекао да остаје отворен позив, да има стрпљења и да може да сачека да размисле.

На питање због чега се нико не одазива позиву председника за разговор, Орлић је поновио да они немају начин како да из свега изађу, а да то буде у складу са законом.

Немају појма шта раде, осим што хоће власт без избора. Чак, видите како реагују једни друге унапред оптужују - ако се ико одазове на позив да уопште разговара са председником тај ће да буде издајник. Сви би сад тамо хтели да буду неке велике вође и лидери, али немају појма шта раде нити знају кога би водили нити знају да воде уопште. Они само хоће да се ту за неког од њих обезбеди нека фотеља, да ли министарска, да ли у јавним предузећима и онда сматрају - све су завршили, рекао је Орлић.

Он је казао да је суштина захтев у коме се тражи прелазна влада, али  је потребно ићи на изборе, јер ће на изборима добити оно што заслужују.

Можда и заслужујете све то о чему причате, можда још много више од тога само нека народ то каже. Влада може да поднесе оставку, односно председница владе, а ако то буде прихваћено и усвојено постоји рок од 30 дана да се види да ли може да се направи нека нова другачија влада у чему свакако неће Српска напредна странка да учествује, рекао је Орлић.  

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести