Отворен нови гранични прелаз између Србије и Мађарске

РАСТИНА/БАЧСЕНТЂЕРЂ: Министри спољних послова Србије и Мађарске Ивица Дачић и Петер Сијарто отворили су нови гранични прелаз између две земље, Растина-Бачсентђерђ.
Otvoren granični prelaz Rastina Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

То је осми гранични прелаз између Србије и Мађарске, на заједничкој граници дугачкој 164 километра, а Сијарто је подсетио да је локално становништво у овој пограничној регији до сада морало да пређе скоро 50 километара да би прешло границу, а да им ће сада бити потребно тек неколико минута вожње да пређу из једног места у друго.

Дачић је захвалио Мађарској на подршци коју пружа Србији на путу ка ЕУ, а посебно шефу дипломатије Петеру Сијарту, који је, каже, „тренутно највећи Србин у међународним односима” јер снажно и гласно брани Србију.

Дачић је рекао да је Сијарто доследан и гласан заговорник политике проширења и, као прву следећу чланицу ЕУ, види управо Србију, што је, каже, из нашег угла, са пуним правом.

„Мађарска суштински разуме стремљење Србије ка ЕУ. Нас често оптужују за неки концепт ’Велике Србије’. Највећи Србин у међународним односима сада је Петер Сијарто, јер толико гласно, снажно и храбро у тешким тренуцима брани Србију. Можда и други тако мисле, али треба и да се каже“, рекао је Дачић.

Указао је и да има простора за даљи развој сарадње Србије и Мађарске, а посебно у области политике, економије, инвестиција, енергетике, инфраструктуре, пољипривреде, културе…

Сијарто је потврдио да Мађарска сматра да Србија има место у ЕУ.

„Можда и други то мисле, али ми то кажемо гласно“, поручио је Сијарто.

Он је навео да Србија обезбеђује много више права мађарској заједници у Србији, него неке други мађарски суседи, који су у ЕУ, и да зато Мађарска не дозвољава да се Србија критикује по питању мањина.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

„Мађарска пружа сву могућу подршку Србији, да се убрзају преговори и њен улазак у ЕУ. Србија ће много раније бити спремна за улазак, од 2025. године, како је одредила ЕУ“, рекао је он.


Националне мањине као спона

Према Дачићевим речима јака спона сарадње ду националне мањине, и навео да постоји опредљење две државе да заједничким напорима обезбеде побољшање положаја Срба у Мађарској и Мађара у Србији.

„Сигуран сам да ће овај мост сарадње додатно ојачати и дати допринос у временима која долазе”, рекао је Дачић.


Фото: Tanjug

Односи Србије и Мађарске никад нису били бољи, приметио је Сијарто, наводећи да је између Србије и Мађарске било у историји конфликата и периода напетости, али да су направљени компромиси и предузети политички ризици, те да су владе две земље увиделе да је боље да имамо заједничке успехе, него да трошимо снагу на расправе.

Дачић се сложио с оценом Сијарта да су булатерални односи Србије и Мађарске достигли историјски врхунац, истакавши посебно подршку Мађарске на путу Србије ка ЕУ и додајући да Србија трпи притиске и чини огроман напор како би заузела своје „залужено место у заједници европских народа”.

Мађарски министар је најавио да ће ове године почети радови на још једном прелазу, Рабе-Киберхазе који би догодине требало да буде отворен, док ће преалаз који је сада почео са радом, бити отворен за путнички саобраћај сваког дана од 7 до 19 сати.

Н. П.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести