Игор Мировић отворио погон обуће Инсерт у Апатину

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас у Апатину нови погон за производњу ципела домаће компаније „Инсерт” који запошљава шездесетак радника, махом жена. У погон ће бити уложено око милион евра и у плану је да се наредне године број запослених повећа на 170.
Mirović na otvranju pogona u Apatinu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Компанија „Инсерт” основана је 2004. године с 20 радника. Данас послује на 6.000 квадрата у Руми и запошљава више од 350 радника. Успешно пословање сад жели да настави и у Апатину, где је уз подршку локалне самоуправе и Покрајинске владе отворила свој погон.

"Ово је заиста права нова слика наше земље", рекао је Мировић након што је обишао новоотворени погон и кратко поразговарао с радницима.


Према Мировићевим речима, нова слика Апатина и Војводине су нове фабрике, нови производни погони у жестокој борби да се Србија промени, да Војводина постане оно што је некада била – водећи део наше земље – и да поново овде у Западнобачком огругу, који не стоји у поређењу с другим окрузима у Војводини баш најбоље по економским показатељима, имамо боље економске показатеље и здравију економију, пуније кућне буyете које ви стварате у погонима попут ових.


Председник Покрајинске владе је посебан значај придао чињеници да је погон отворила домаћа компанија јер, како је објаснио, сви који прате медије могу приметити да се најчешће говори о страним инвеститорима.

"Ја баш то не волим и један сам од ретких који увек кажу „домаћи и страни инвеститори” зато што наше комшије, наши пријатељи, власници капитала који су деценијама развијали свој бизнис, живе с нама, наши су држављани и ипак морају имати мало предности у овој суровој конкуренцији где компаније из целог света улажу свој новац у нашу земљу", навео је Мировић.

Он је истакао да је Покрајинска влада формирала посебан фонд који је постао оперативан, и настојаће да убудуће финансијски подрже и такве фирме као та у Апатину. Како је навео, у новоотвореним погонима односи морају да се граде на јединству и поверењу јер морају бити породични, и због тога му је посебно драго што у апатинском новом погону махом раде жене које ће водити рачуна о фабрици као што воде рачуна и о својој породици. 

Мировић се осврнуо и на економске показатеље у Војводини. Он је навео да су они добри у односу на првих девет месеци прошле године. Прве анализе у овој години показују раст индустријске производње од 6,5 одсто, повећање извоза од 19,6 одсто у односу на први деветомесечни период у 2016. години.

"Значи да имамо здраве, конкурентне производе, који могу да се такмиче с другим земљама и другим произвођачима на разним тржиштима", истакао је Мировић.

Он додаје да је укупна вредност извоза била шест милијарди долара и 500 милиона је већа у односу на прошлу годину.

"Имамо близу 23.000 нових запослених у Војводини у односу на прошлу годину", напомиње Мировић.

Он је додао и да није баш све сјајно и зато предстоји борба за повећање зарада.

"Рачунамо да ће наредне године раст зарада у јавном сектору повећати укупан ниво зарада", казао је Мировић и додаје да истовремено, рачунају и да ће многе нове компаније, које тек треба да реализују своје послове у више од 11 индустријских зона у Војводини, међу којима су и оне у Сомбору, Оџацима и Кули, повећати тражњу за људима и да ће то довести и до постепеног повећања зарада у приватном сектору.

Мировић је рекао да му је посебно драго што у апатинском новом погону махом раде жене које ће водити рачуна о фабрици као што воде рачуна и о својој породици

Отворен погон компаније Инсерт у Апатину Фото: Дневник.рс

Он је напоменуо да раније о томе држава није водила рачуна и дозволила је себи да јавни сектор набуја у толикој мери да привреда и приватни сектор то нису могли да издрже, а да је држава сад окренула политику и смањује број запослених да би растеретила послодавце и раднике. 

Отварању фабрике су присуствовали председник општине Милан Шкрбић, директор компаније „Инсерт” Жарко Којић и директор производње Борис Трнинић.

Након отварања погона, Мировић је одржао састанак с руководством општине. Договорено је да ће Покрајинска влада помоћи изградњу слободне инустријске зоне у Апатину, која се налази у Луци, да би се у будућности привукло што више инвеститора. Председник Покрајинске владе је након састанка нагласио да је, с обзиром на то да Апатин има око 3.000 запослених, важно да се с више инвестиција заједнички делује с националног, покрајинског и локалног нивоа да би се запослило што више људи и решили комунални проблеми у општини.  

Председник општине Милан Шкрбић је рекао да у последњих 20 године такав погон није отворен у Апатину.

"Није отворен тако брзо: од првих контаката до данас, до почетка рада овог погона, прошло је мало више од месеца", рекао је Шкрбић и додао да сматра да таквом брзином и ефикасношћу нико у Србији није урадио. Имам право да се похвалим тиме и да се захвалим Покрајинској влади, с Игором Мировићем на челу, и компанији „Инсерт” и господину Жарку Којићу

Ержебет  Марјанов

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Апатин.Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести