ОВА СРПКИЊА ПОСМАТРАЧ ЈЕ НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА У РУСИЈИ Дијана из Прибоја открива колико се разликује од гласања у Србији

БЕОГРАД/ПРИБОЈ: Дијана Радовић (СПС), народна посланица из Прибоја посматарач је на председничким изборима у Русији који су јуче почели, а трајаће до 17. марта. Делегација из Србије једна је од делегација из 36 земаља и пет међународних организација које посматрају председничке изборе у Русији. 
v
Фото: РИНА

Делегација Скупштине Србије допутовала је у Москви где ће посланици бити посматрачи на изборима за председника Русије. Петочлану делегацију наше земље чине посланици Дијана Радовић из Социјалистичке партије Србије, Милимир Вујадиновић и Владимир Ђукановић из Српске напредне странке, Бојан Торбица из Покрета социјалиста и Лидија Шарац из Српске народне партије. 

Званична посматрачка делегација Народне скупштине Републике Србије јуче је примљена у Савету федерације. 

Гласање на бирачким местима која су посетили посланици из Србије протицало је у складу са процедурама и без застоја приликом гласања, а сам процес гласања разликује се у једном делу од нашег изборног система, каже Дијана Радовић. 

-Сам процес гласања у једном делу разликује се у односу на наш систем, јер даје могућност и електронског гласања. Такав изборни процес прилагођен је млађој популацији јер могу да гласају електронски на апаратима који су постављени на бирачким местима, уколико су се раније изјаснили да желе на такав начин да гласају. Али је задржан и традиционални начин са гласачким кутијама који је још увек својствен старијим генерацијама. Овакав приступ одражава и жељу ЦИК-а да мотивишу све генерације да у што већој мери искористе своје бирачко право и гласају на начин који је њима лакши и својственији – каже за РИНУ народна посланица из Прибоја Дијана Радовић. 

Фото: РИНА

Она наводи да иако је у ова два дана излазност на завидном нивоу, сутра је дан у ком се очекује да ће највећи број грађана изаћи на гласање. 

– Самим тим и наша делегација у току сутрашњег дана трудуће се да обиђе што више бирачких места. А у понедељак имаћемо прилику да се упознамо са радом Централне изборне комисије Руске Федерације и њиховом проценом како су протекли избори. Такође, атмосфера на свим бирачким местима која смо обишли је без тензија и искуства и утисци наше делегације су веома позитивни – закључује Дијана. 

Централна изборна комисија је регистровала четири председничка кандидата Николај Харитонов (Комунистичка партија), Леонид Слуцки (ЛДПР), Владислав Даванков (Нови људи) и Владимир Путин самостални кандидат. 

За изборе је припремљено више од 94.000 бирачких места и одштампано 113,6 милиона гласачких листића. Моћи ће се гласати и електронским путем, ако се бирач претходно регистровао у наведеном систему. 

Комисија ће изаћи са првим резултатима у 21:00 час у неђељу, 17. марта, а ЦИК ће саопштити прелиминарне резултате гласања 18. марта.

Текст и фото: РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести