Пацоли: Конго ће ускоро признати Косово

ПРИШТИНА: У последње две године ниједна држава није признала независност Косова, речено је на састанку скупштинског одбора за спољне послова, објавио је РТК, истовремено наводећи тврдње министра спољних послова Беџета Пацолија да ће Конго ускоро признати Косово.
Bedžet  Pacoli Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Пацоли је, како преноси РТК, известио чланове скупштинског одбора за спољне послове о раду министарства на чијем је челу, а председница Одобра Вјоса Османи затражила је објашњење зашто ниједна држава у последње две године није признала Косово.

"У последње две године имамо највеу стагнацију у процесу признавања. Шта је главни разлог недостатка нових признавања?", питала је Османи.

Пацоли је рекао да су нова признања Косова постала део компликованог процеса геостратешких интереса великих држава.

"Што се тиче признвања, то је сложен процес, јер је свет подељен на геостратешке интересе, постоје делови којима доминира Кина, а и Русија је такође веома активна и има политички утицај у неколико држава", објаснио је Пацоли.

Он је најавио да ће Конго ускоро признати Косово.

"Добили смо потврду да је та држава покренула процедуру за признавање Косова. С друге стране, ми ћемо ускоро поднети захтев за чланство у Савету Европе", најавио је косовски шеф дипломатије, преноси РТК.

Према подацима косовског министарства спољних послова, Косово је као независну државу признало 112 од 193 држава чланица Уједињених нација, као и 23 од 28 чланица Европске уније.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести