Палмер: Циљ свих администрација САД је узајамно признање

ПРИШТИНА: Заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер, изјавио је да је циљ свих америчких администрација да се дијалог Београда и Приштине оконча споразумом о узајамном признавању.
metju palmer, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Палмер је, у заједничком интервју за Деск на КТВ са специјалним посредником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, рекао да САД снажно подржавају тај процес.

Како је казао, циљ је потпуна нормализација односа, а за САД би се то постигло узајамним признавањем, што би било, рекао је, најнепоколебљивији темељ за стабилност, мир, просперитет и европску перспективу.

Али, оно што нам је сада потребно јесте да странке седну заједно, раде на овом процесу којим посредује ЕУ, идентификују тачке неслагања и раде заједно, како би пронашли пут напред који нас води тамо где мислим да сви се слажу где је то, а то је европска будућност Србије и Косова, рекао је Палмер, преноси портал Косово онлајн.

Према његовим речима, у овом процесу веома је важна транспарентност и до сада је постигнуто много добрих ствари у дијалогу.

Он додаје да је важно да косовска јавност схвати која су питања, договори, како могу изгледати компромиси и какав је напредак.

Мислим да не би требало кретати од нуле, јер је годинама урађен добар посао, постигнути су и спроведени договори, помогло је јачању разговора и пружило основу за нове разговоре, али мислим да постоји простор за већу транспарентност и отварање разговора између политичких странака и што је најважније с косовском јавношћу, сматра Палмер.

Истиче да за преговарачким столом нема решења без компромиса, што је реч која изазива страх у јавности јер се често погрешно разуме.

Компромис као и увек у преговорима значи да Србија има амбиције, ставове и жеље, баш као што их има и Косово, има циљеве у овом процесу и мора да разуме потребе друге стране и сарађује у проналажењу решења која су прихватљива за све. Ако треба да постоји споразум, морају га прихватити владе у Београду и Приштини, подједнако, али што је још важније, и јавност у Србији и на Косову, рекао је Палмер.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести