Пастор на обележавању 30 година Скупштине Републике Српске

НОВИ САД: У Бањалуци је обележено данас 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске, а као почасни гости прослави су присуствовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац.
Istvan Pastor/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

У обраћању на свечаној академији поводом јубилеја Пастор је рекао да је "невероватно значајна и незаменљива улога Народне скупштине Републике Српске у очувању идентитета, суверенитета и огњишта".

Пре почетка свечане академије, Пастор се са председником Народне скупштине Србије Ивицом Дачићем састао са председницом РС Жељком Цвијановић и председником Скупштине РС Недељком Чубриловићем, а у разговору је наглашен стратешки значај блиске повезаности Србије и РС као и велики допринос који афирмацији ових веза даје динамична и плодотворна парламентарна сарадња.

На састанку са председницом РС било је речи о јединству и нераскидивости веза народа који живи у Србији и РС, које постају још значајније у изазовним временима.

Са Чубриловићем су Дачић и Пастор разговарали о историјском контексту оснивања, значају и тридесетогодишњем раду највише законодавне институције у РС.

Пастор се састао и са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком са којим је разговарао о актуелним изазовима и притисцима са којима се суочава РС и о важности подршке и заједништва, специјалних веза, разумевања и сарадње са Србијом.

Он је подсетио на недавно обележавање десетогодишњице институционалне сарадње између Скупштине АПВ и Народне скупштине РС, али и на то да су још важније и нераскидиве дубинске, породичне и пријатељске везе које повезују грађане у Војводини и Републици Српској.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести