Пастор: Поверење као основ свих односа Србије и Мађарске

СУБОТИЦА: Сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана представља веома успешан наставак сарадње две државе и челних људи најзначајнијих политичких опција у обе државе, изјавио је председник Савеза Војвођанских Мађара, Иштван Пастор.
Predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a Ištvan Pastor Foto: R. Hadžić
Фото: Председник Скупштине Војводине и СВМ-а Иштван Пастор Фото: Р. Хаџић

Пастор је, у интервјуу за Танјуг, додао да се сарадња продубљује и да се већ договара сусрет на јесен. Он је подсетио да Мађарска улаже у заједничке пројекте.

"Ради се о доста значајном броју нових инвестиција. По мени нису то све инфраструктурне инвестиције, него су улагања мађарских субјеката у Србију, односно на територију Војводине. У току прошле године било је неколико конкурса које Мађарска Влада или Министарство за спољну политику или међународне економске односе објавило према мађарским субјектима да подрже њихово појављивање на простору Западног Балкана, са посебним фокусом на Србију", рекао је Пастор.

Он је додао да, колико му је познато, ту има око 50 успешних пројеката, фирми које ће се појавити из великог броја разних делатности од: израде пројектно техничке документације, грађевинског планирања, трговине, прерађивачке индустрије, водопривредне инфраструктуре и тако даље.

"Мислим да је то потврда за то да се односи између две државе не задржавају на нивоу начелних политички релевантних реченица, него се сада ради на попуњавању оквира који је политички договорен и политички направљен", рекао је за Танјуг први човек Савеза Војвођанских Мађара.

Пастор је истакао да посета Виктора Орбана и мађарске делегације Србији има једнозначну, конкретну и неупитну подршку Србији.

"Пре отприлике годину дана, председник Макрон је покренуо јавну расправу о будућности Европске уније и Европског простора. У тој јавној расправи многи су говорили, као и Орбан, и у том његовом виђењу говори о проширењу ЕУ према Западном Балкану, пре свега Србије као државе која је опредељена ка том простору. Јуче и у свим приликама, се то јасно изговара јер је интерес ЕУ. Мислим да је мање опасност од проблема које носимо са собом, а већа је енергија коју уносимо у ту ЕУ. То је и став Орбана, као и Мађарске који заступају на свим конференцијама и обраћањима", каже Пастор.

Односи између Србије и Мађарске до сада најбољи и оваква ситуација је била незамислива пре 10 година, који су на све гледали из визуре Београда или Будимпеште. То није нечији дар или поклон, него је резултат веома одговорног и систематичног процеса градње односа поверења, оценио је Пастор.

"Поверење које се заснива на интересима и тражење партнерства на бази интереса. Мислим да је то значајније од субјективног односа два човека, иако се из политике не може извући субјективни однос два човека, ни на том нивоу велике политике. Има интереса који повезују ове две земље и неке разлике из прошлости које су значајној мери затворене и испричане и много су мање него што је заједнички интерес", казао је за Тањуг Пастор.

Он је оценио да у односу Србије и Хрватске, недостаје поверење које је ослонац свих односа Србије и Мађарске. Реч је о питањима партнерства и убеђења да сарадња нема алтернативу и да сарадња треба да служи генералним циљевима, а не да одговара нечијим очекивањима. Сматра да ће се односи између Србије и Хрватске побољшати, али за то је потребно време.

Подсетио је да је мађарска заједница и политика у Војводини и Србији имала активну улогу, као и улогу генератора и смањивања разлика и стварања простора за убрзање, то мора да буде и задатак овдашње, хрватске мањинске политике, закључио је Пастор.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести