Пастор против одржавања ванредних избора

БЕОГРАД: Председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) и председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштван Пастор не подржава идеју да до краја године буду одржани ванредни парламентарни избори.
istvan pastor suki
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

У интервјуу за данашњу "Политику", Пастор је оценио да је то политички опортуно и да поткопава углед представничких тела, мада је у протеклих тридесетак година у нашој земљи скраћивање мандата готово постало правило.

Мислим да скраћивање мандата представничког тела поткопава не само њен углед, него и озбиљност бављења јавним послом. Што се конкретног случаја тиче, мислим да су се назирали могући разлози за парламентарне изборе као вид плебисцитарног изјашњавања воље у погледу појединих битних питања у вези са преговорима са Приштином, али данас је то све мање извесно. Рекао бих, нажалост, рекао је Пастор.

Он је оценио да је оно што је ових дана актуелно око локалних избора у српским општинама на северу КиМ недопустиво и срамотно и да обесмишљава све реченице посредника из САД и ЕУ.

Мислим да су на делу показали своју политичку неспособност, пристрасност и крању непрофесионалност, оценио је Пастор.

Сем тога, сматра лидер СВМ, Србија има политичку стабилност и снажну парламентарну већину и функционалну владу.

Зато не видим разлог зашто бисмо трошили енергију и време на превремене изборе. Не мислим да би жеље опозиције требале да буду пресудне. Она је имала могућност да измери своју политичку снагу и да се покаже, поручио је Пастор.

Лидер СВМ сматра да је не само могуће, већ и неопходно унапредити односе Србије и Мађарске, за које се сматра да су на историјском максимуму.

Постоји подударност политичких ставова у вези са најважнијим актуелним питањима, са очувањем суверенитета, вођем рачуна о државним интересима, неопходношћу тражења путева сарадње и преговора са свима, нарочито са суседима, изостајањем из ратног сукоба у Украјини, уз пуно поштовање свих правила међународног јавног права, сарадњом у енергетици, привреди, итд, навео је Пастор.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести