Пастор: Република у континуитету финансира пројекте важне за Војводину

– Континуитет у финансирању важних регионалних пројеката једна је од карактеристика и предлога републичког буџета за 2020. годину и Савез војвођанских Мађара нема никакву дилему о томе да подржи документ – каже за наш лист шеф посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара у Народној скупштини Балинт Пастор.
д
Фото: Dnevnik.rs

– Ми ћемо сигурно подржати буџет. Добро је што у последњих неколико година наши посланици немају разлога да подносе амандмане на буџет јер пројекте који су део коалиционог споразума између Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара, Влада Србије у потпуности уважава приликом израде предлога буџета.

Сматра веома важним што се из буџета у континуитету финансирају и завршавају регионални пројекати чија је реализација отпочета пре више година. Од тих пројеката Пастор је истакао и обнову Народног позоришта у Суботици.

Пастор је навео да је у републичком буџету за 2020. годину издвојено 500 милиона динара и за изградњу два надвожњака изнад ипсилон крака, код Келебије и на путу за Пачир

– Ти пројекти имају заједничку црту да пре 2014. године, када су власт држале демократе, с републчког нивоа није обезбеђиван ни један једини динар за њихову реализацију, упркос томе што је Влада Србије имала уговорне обавезе за то. Од 2014. године ти пројекти се финансирају у континуитету. За ипсилон крак је у буџету за 2019. било обезбеђена 1,7 милијарда динара и грађевински радови ће на целој дужини обилазнице бити завршени до краја године, када ће бити и пуштена за саобраћај.

Пастор је навео да је у републичком буџету за 2020. годину издвојено 500 милиона динара и за изградњу два надвожњака изнад ипсилон крака, код Келебије и на путу за Пачир. Они се граде с циљем да се пољопривредницима омогући да што брже и без потешкоћа дођу до својих ораница. Важно је напоменути да изградња надвожњака неће довести у питање коришћење обилазнице од наредне године.


Ипсилон крак до краја године

До краја године ће бити целом дужином завршена и пуштена у саобраћај обилазница око Суботице, такозвани Ипсилон крак, чија изградња је започета пре 30 година, истиће Пастор и додаје да је то резултат принципу континуираног финансирања важних пројеката из буџета Србије

– Влада Србије је у протеклим годинама обезбедила око 30 милиона евра за изградњу обилазнице, и она је готово у целости завршена у протекле три године – истиче Пастор.


Обилазница је важна не само за Суботичане него и за привреду као и све људе који користе гранични прелаз.

– За суботичко позориште је у предлогу буџета за 2020. годину издвојено 400 милиона динара. Ако би се све сабрало, то би значило да је Влада обезбедила око 8,9 милиона евра од 2014. године до данас. То ће довести изградњу у завршну фазу, значи да, што се тиче политике, она ће испунити задатак у погледу обезбеђивања новца. За обнову позоришта Република и Покрајина обезбеђују по 45 одсто потребних пара, а локална самоуправа десет процената – навео је Пастор. – Покрајина и локална самоуправа и у протеких десет година су обезбеђивале новац за обнову позоришта, али Републичка влада између 2008. и 2014. године није издвајала ништа. Од 2014. се обнова суботичког позоришта финансира у континуитету.

Е. Марјанов

 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести