Патријарх и Јоаникије дочекани аплаузом; Јоаникије: Народ одан вери и цркви

ПОДГОРИЦА: Грађани Подгорице и свих делова Црне Горе дочакли су вечерас патријарха српског Порфирија и митрополита Јоаникија аплаузима и скандирањем "Не дамо светиње" и "Косово је Србија".
Танјуг/Зоран Жестић
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

„Наш народ, који се објединио да брани своје светиње, веру, част, образ заблистао је и изашао пред лице целе православне васељене као народ одан својој вери и цркви”, поручио је вечерас митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Он је то рекао на платоу испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, уочи чијег обраћања су окупљени узвикивали "Не дамо Цетиње".

Митрополит Јоаникије је захвалио свима присутнима, истичући да је патријарх српски Порфирије први пут као новоизабрани патријарх дошао у Црну Гору да јој донесе мир и благослов.


Митрополија: Нема измештања устоличења Јоаникија

ПОДГОРИЦА: Митрополија црногорско приморска не размишља о измештању чина устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, изјавио је протојереј Никола Пејовић за ТВЦГ.

Порталу листа "Дан" у Митрополији је такође потврђено да неће бити одлагања нити померања места устоличења и да ће оно бити обављено у недељу у 9 часова у Цетињском манастиру.

"Патријарх Порфирије ће након свечане литургије увести митрополита Јоаникија у трон Светог Петра Цетињског. На крају ће прочитати одлуку Светог архијерејског сабора Српске православне цркве", наведено је из Митрополије.

Патријарх: Устоличење ће бити одржано у недељу на Цетињу

ПОДГОРИЦА: Патријарх српски Порфирије демантовао је вечерас у изјави за Тањуг писање појединих медија да сутра неће бити обављено устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу.

"Сутра ујутро, с божијом помоћи и молитвом за мир, сви архијереји крећу у Цетиње да би устоличили владику Јоаникија у трон митрополита црногорско-приморског", рекао је патријарх.

Поручио је да СПЦ никада неће одустати од устоличења у цетињском манастиру.


"Ваша света служба је служба помирења и обједињења. Цела Српска православна црква и српски православни народи и сви они који су у вашој јурисдикцији обједињавају се око вас", рекао је Митрополит Јоаникије и додао:

"То нам даје велику радост и снагу и ево вечерас сте овде, ваша светости, поводом нашег устоличења као новоог изавбраног митрополита црногорско-приморског".


Завршен скуп испред Храма, патријарх испраћен ватрометом

Скуп испред Храма Христовог Васкршења у Подгорици уочи сутрашњег устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, завршен је, а патријарх српски Порфириије испраћен је ватрометом, јавио је извештач Танјуга.

Испред Храма су се вечерас окупили грађани из готово свих градова и општина Црне Горе, вечерњу литургију је предводио патријарх уз саслужење архијереја.

Патријарх је позвао грађане Црне Горе да стану уз митрополита Јоаникија, јер, како је рекао, он воли све народе света.

Народно сабрање завршено бе иједног јединог инцидента - мирно и достојанствено, наступом музичке групе Неверне бебе.


Митрополит Јоаникије је рекао да се Митрополија црногорско-приморска прославила светошћу, али и много чиме другом - књижевношћу, уметношћу и лепотом светиња.

"У последње време наш народ, који се објединио да брани своје светиње, веру, част, образ и и памћење заблистао је и изашао пред лице целе православне васељене као народ одан својој вери и цркви", рекао је Јоаникије.

Зато му је, додао је, част да поздрави патријарха српског Порфирија у име народа који га и вечерас и сутра дочекује у Црној Гори.

Патријарх Порфирије: Без обзира на разлике, у цркви смо сви једно

ПОДГОРИЦА: Патријарх СПЦ Порфирије, који се обратио верном народу окупљеном испред Храма Христовог вакрсења у Подгорици, поручио је да смо, без обзира на све разлике, у цркви сви једно и позивам и апеловао на све крштене душе у овој митрополији да стану иза овог изабраног митрополита Јоаникија.

"И већ као да чујем неки немушти ехо који хоће да каже он није изабран овде, а ја заједно са вама кажем - изабран је митрополит Јоаникије легално и легитимно у складу са учењем светих канона православне цркве онако како се то радило кроз сву историју од 12 апостола па преко седамдесеторице који су изабрани после њих до наших дана.

"Никаква друга потврда једном арихијереју није потребна до избора од сабора, али ако неком треба потврда за избор митрополита новог ја вас овде сабране питам и очекујем јасан и јединствен непоновљив и гласан одговор: "Да ли је достојан владика Јоаникије да седне на трон Светог Петра Цетињског? Да ли је достојан? Да ли је достојан владика Јоаникије за митрополита црногорско приморског?" - упитао је патријарх шта је присутни на платоу испред Храма Христовог вакрсења у Подгорици одговорили "достојан"

„Ми, као православни хришћани, знамо да смо без обзира на то како ко себе доживљава и осећа, како се изражава и како види себе, по националном одређењу, на то коју идеологију следи, који политички поглед на свет има и којој странци припада, без обзира на било које и какве разлике” - у цркви сви смо једно", рекао је патријарх

Порфирије је поручио да је црква јединствени кров и простор за све.

"Кров под којим нас, када приступимо светој чаши, свештеник не пита које смо нације, ко нам је отац, мајка, за кога гласамо, где радимо. Не, ми просвећени молитвама Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, знамо да је за бога најмање битно како и на који начин себе доживљамо уколико смо Христови", рекао је патријарх Порфирије.

Бесмислени идеолошки сукоби, не ширимо мржњу међу браћом

Патријарх СПЦ Порфирије упитао је вечерас, у свом обраћању у Подгорици, како је рекао, свим сународницима и људима који живе на овим просторима, да ли ћемо дозволити да се кроз овај век преносе бесмислени идеолошки сукоби, истичући да су разлике божји дар, како бисмо обогаћивали једни друге.

"Да ли ћемо ми, савременици, дозволити да се и даље, кроз 21. столеће, преносе бесмислени идеолошки сукоби, да нам на челу стоје жигови и етикете из прошлих времена, да те жигове утискујемо у душе сопствене деце? Потребан нам је само Христос, његов печат у срцу, њим да се осењујемо, а онда нека свако о свему другом буде оно што хоће", рекао је патријарх Порфирије.

Он је поручио да су разлике дар божји, дате не да би биле повод за сукобе, већ као дарови божји, да бисмо свој посебан печат развијали и кроз тај печат себе даривали другимја и примали друге, да бисмо себе обогаћивали.

"Заједно са митрополитом Јоаникијем и свим архијерејима, молим све у овим светим крајевима, да не дозволе да се мржње међу браћом и несреће продужују, тражимо опроштај и опростимо", поручио је патријарх.

Он је истакао да су сви људи позвани да буду наша браћа.

"Ми немамо непријатеље. Без обзира што, поучени силама овог света, надахнутим себичним и пролазним интересима, неки људи цркву Христову и самога Христа, а онда и нас православне хришћане, могу видети као своје непријатеље. То је њихова ствар. Бог нас неће питати шта су нама учинили, али шта смо ми њима", рекао је поглавар СПЦ.

Додао је да новог митрополита Јоаникија добро познаје, још од студија, и то не богословских, већ из времена када је Јоаникије студирао филозофију, а на само археологију.

Испричао је да су, паралелно, у исто време, срели апостоле оних времена и сведоке Христове, духовну децу светога оца Јустина, митрополита Амфилохија, владику Атанасија и владику Иринеја, који су нам речју и својим постојањем показали да постоји живи бог, који је досао међу нас, Исус Христос.

Како је рекао, после једног таквог сусрета и предавања митрополита Амфилохија, одлучили су да напусте студије, хотећи да чују живу реч божју.

"Ја сам стога јемац да је ваш нови митрополит истински човек, саборни човек. Он јесте Србин православни, али је пре тога, за то време и после тога, хршћанин православни, а то значи да он воли српски народ, али у Христу и кроз љубав према свом народу, воли сваког човека и све народе, јер сви су повазни да буду Христос, црква његова", рекао је патријарх.

Додао је да за митрополита Јоаникија, важи једноставан закључак апостола Павла:

"Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један у Христу Исусу".

"Нека Господ да, као што је у срцу и у души митрополита Јоаникија Христос увек на првом месту, због чега је све у његовом животу на свом месту, да молитвама свих светих, из ове свете земље и наше свете цркве, Господ буде у вашим срцима, мислима, целом бићу, увек на првом месту. Онда нећете никада имати проблем, да препознате шта је то што треба да буде на другом месту, и шта на којем месту треба да буде", рекао је поглавар СПЦ.

Леп дочек за патријарха и митрополита

ПОДГОРИЦА: Грађани Подгорице и свих делова Црне Горе дочакли су вечерас патријарха српског Порфирија и митрополита Јоаникија аплаузима и скандирањем "Не дамо светиње" и "Косово је Србија".

На дочеку су посланици Демократског фронта, Демократа, премијер Здравко Кривокапић и министри.

Вечерња служба се одвија испред храма из епидемиолошких разлога.

Велики број верног народа из целе Црне Горе испред Храма у Подгорици

Испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици окупљен је велики број верника да дочека српског патријарха Порфирија, коме је ово прва посета Црној Гори од избора на ту дужност.

Верни народ Црне Горе, који носи црквене заставе, иконе и српску заставу, слио се из свих крајева земље.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Након вечерње литургије коју ће предводити патријарх Порфирије, уз саслужење архијереја очекује се обраћање српског патријарха и изабраног митрополита Јоаникија који ће сутра у Цетињском манастиру бити устоличен на ту дужност.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести