Пећинци гласају 24. децембра, Београд чека фебруар или март

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је јуче изборе за одборнике скупштина општина Пећинци, Мионица, Неготин и Прешево и они ће бити одржани 24. децембра. Маја Гојковић је одлуку донела на основу Закона о локалним изборима и Закона о локалној самоуправи.
Izbori, glasanje Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

„Одлука о расписивању избора у тим локалним самоуправама ступа на снагу даном објављивања у ‘Службеном гласнику’, када почињу да теку и рокови за обављање изборних радњи”, наводи се у саопштењу из парламента. Одлуку о распуштању тих скупштина општина Влада Србије донела је на својој седници 26. октобра, а ступила је на снагу наредног дана, када је објављена у „Службеном гласнику”. Влада Србије је претходно, 14. септембра, донела одлуку о распуштању Скупштине општине Прешево.

У Пећинцима је за председницу Привременог органа постављена досадашња челница општине Дубравка Ковачевић Суботички, која је претходно поднела оставку на ту функцију. Локални избори у Пећинцима одржани су 16. марта 2014. године и били су ванредни.

Одлука председнице парламента Маје Гојковић да закаже локалне изборе за крај децембра значи истовремено и деманти ранијих најава да би поједини локални могли бити одржани заједно с београдским, евентуално и ванредним парламентарним изборима. Слична ситуација десила се пролетос, када су председници општина Врбас и Оyаци поднели оставке на те функције да би, речено је, уз председничке изборе, у тим општинама били одржани и локални.

Одлука председнице парламента Маје Гојковић да закаже локалне изборе за крај децембра значи истовремено и деманти ранијих најава да би поједини локални могли бити одржани заједно с београдским, евентуално и ванредним парламентарним изборима

Тада су Милан Глушац и Душан Маријан своје одлуке образложили „уштедама у буyету спајањем локалних и председничких избора”. Редовни локални избори за нови састав Скупштине општине Врбас су били планирани за октобар, а слична ситуација је, осим у Оyацима, била и у Ковину, где је чеворогодишњи мандат власти истицао у априлу. Но, ипак се десило то да су председнички избори, не рачунајући понављања на мањем броју изборних места, одржани 2. априла, док су локални у Врбасу, Ковину, Оyацима, Зајечару и Косјерићу уприличени тек двадесет дана касније, односно 23. априла.

Заменица председника СПС-а министарка Славица Ђукић Дејановић открила је јуче оквир о којем се размишља везано за београдске изборе.

„Немам уопште дилему о томе да ће избори који треба да буду, а то су београдски, бити крајем фебруара – почетком марта, вероватно“, казала је Славица Ђукић Дејановић.“И немам дилему о томе да нису потребни парламентарни избори, али ако опозиција буде баш тражила, добиће их.“ 

Она сматра да Влада Србије ради „врло коректно и тимски и да нема размирица”.

„Не знам шта би се то могло иза кулиса догађати, на свим седницама сам присутна, у свим одборима, у свим телима Владе. Мислим да Влада ради коректно свој посао“, додала је она.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић најавио је да ће Вучић у наредне две недеље изнети свој став поводом одржавања парламентарних избора заједно с београдским. Нагласио је и да „Вучић не дели мишљење већине у СНС-у када је реч о изборима”. Иако је 27. октобра саопштио да „није тајна” да напредњаци размишљају о ванредним парламентарним изборима, лидер СНС-а и председник Србије Александар Вучић ових дана је појаснио да то није значило и њихову најаву. Он је рекао да је, када га је новинар питао за ванредне изборе, казао да се о томе причало, али, како тврди, он о томе још увек размишља, а, подвлачи, размишља и СНС.


Дачићева песм(иц)а

И председник СПС-а Ивица Дачић потврдио је да се о ванредним парламентарним изборима размишља „због тежине ситуације у земљи, али то ће бити ствар договора”. Тим поводом нашалио се и на рачун опозиције.„Нисам смислио коју песму да им певам, мораћу да видим“,насмејао се, додајући да би им то „тешко помогло”.Како каже, „постоји израз ’не чачкај’, опозиција стално чачка, а моли бога да не распише изборе.„Знајући Вучића… Не верујем у децембру, али у марту, ужелели смо се избора“, рекао је Дачић.


„Углавном су људи с којима сам разговарао „за”“ казао је Вучић. „Разговарао сам с потпредседницима наше странке, ту је био и Небојша Стефановић, и председник Извршног одбора странке и још неколико важних људи унутар СНС-а. С њима сам разговарао, они су листом за нове изборе, ја још нисам, па разговараћемо даље. Имаћемо наставак разговора ове недеље.“

На питање чему парламентарни избори и зар није једини логичан разлог за такву одлуку ситуација када Влада није стабилна, Вучић је казао да је Влада стабилна, те да и он брани и заступа исти аргумент пред преставницима СНС-а. На констатацију да је нелогично да нон-стоп имамо изборе и да све изгледа као да се се Вучић „такмичи сам са собом”, председник Србије каже да ни то некад није лоше. Осим тога, Вучић предочава и да „испуњава жеље опозиције када расписује изборе”. Указао је на то да је сваки пут када је то тражила, опозиција и добила изборе. На питање када је стигао захтев опозиције, Вучић је одговорио да су му рекли да су у „Скупштини тражили превремене парламентарне изборе”.


Прича (ли) се

Крајем прошле године готово сви медији су као готову ствар најављивали да ће, заједно с председничким изборима, бити одржани и ванредни парламентарни, али до тога, и поред свакодневних спекулација, није дошло. Уместо избора, након што је Вучић положио председничку заклетву, изабрана је 29. јуна Влада с Аном Брнабић на челу.
Претходно су ванредно била два циклуса избора за српски парламент, 16. марта 2014. и 24. априла 2016. године. Актуелни, 11. сазив парламента, конституисан је 3. јуна прошле године.  Изборе за Републичку скупштину расписује председник Србије након што распусти парламент на захтев Владе, и они морају бити одржани најкасније у року од 60 дана. 


Пре неколико дана Небојша Стефановић, који је и председник београдског одбора напредњака, казао је да се у странци још није разговарало о расписивању ванредних параментарних избора и да ће јавност бити обавештена кад то буде тема. Сматра да је провера народне воље врхунац демократије, али на конференцији за новинаре одржаној у петак у просторијама СНС-а није желео да изнесе свој „приватни став” јер се, додаје, том прилико није обратио медијима „као Небојша Стефановић, већ као неко ко износи ставове странке”. Тврди да се још није разговарало ни о кандидату за градоначелника Београда и да ће до краја новембра, или почетком децембра, бити формиран тим који ће водити листу СНС-а на градским изборима. Тада ће се знати и ко ће бити први на листи, као будући кандидат за градоначелника.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести