Петковић: Србија против Куртијевих покушаја ревизије историје

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је данас да је Србија против покушаја премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да изврши ревизију историје и релативизује злочине албанских фашиста у Другом светском рату.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Петковић је, реагујући поводом почетка рестаурације куће нацистичког колаборационисте Џафера Деве, у Косовској Митровици, на Твитеру написао да кућа Деве, ако треба да буде претворена у јавни простор може бити само музеј сећања на жртве злочина СС дивизије „Скендербег“ и других албанских фашистичких формација на Косову и Метохији.

Медији су пренели да је Мисија УНДП-а на КиМ почела рестаураторске радове у на кући нацистичког колаборационисте Џафера Деве у Косовској Митровици.

Обнова ће бити обављена у оквиру пројекта Европске уније (ЕУ) "Културно наслеђе као покретач дијалога међу заједницама и социјалне кохезије" који доприноси стабилности и миру (ИцСП), навео је РТС.

Обнову Девине куће, осим УНДП-а, подржали су и Министарство културе, омладине и спорта привремених приштинских институција и Канцеларија ЕУ у Приштини.

Џафер Дева био је квислиншки градоначелник Косовске Митровице и министар унутрашњих послова Албаније за време немачке окупације, пренео је Радио КиМ.

Додаје се да је у обелодањеној архиви америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) наведено да је Дева у Београду, у лето 1943. добио инструкције немачке врховне команде за Балкан да оформи владу која ће водити рачуна да циљеви Немачке не буду ометени, а већ октобра исте године постао је министар унутрашњих послова у Тирани.

Исти извори наводе и да га је Хитлер одликовао 1944. године, али га и означавају као једног од налогодаваца убиства више од 80 грађана Тиране због сумње да су антифашисти.

Дева је такође познат и по активној улози у регрутовању бораца у озлоглашену СС дивизују "Скендербег".

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести