Пич: Британија подржава дијалог БГ и ПР уз посредовање ЕУ

БЕОГРАД: Специјални изасланик Велике Британије за Западни балкан Стјуарт Пич изјавио је вечерас, на крају посете Београду, да је у разговорима са лидерима у Србији истакао подршку Британије дијалогу Београда и Пристине уз посредовање Европске уније.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Пич је у видео снимку објављеном на Твитер налогу амбасаде Велике Британије у Београду навео да је било речи и о регионалној стабилности и да је са саговорницима у Београду поделио своје утиске након посете региону, укључујући БИХ, нагласивши "опасност претње коју представљају речи и дела која изазивају поделе међу заједницама".

Оценио је да Србија и Западни Балкан имају много потенцијала и да Велика Британија, у сарадњи са широм међународном заједницом, жели да помогне да се изграади одржива стабилност и просперитет који је неопходан и који грађани заслужују као цењени и важни чланови шире европске породице.

Пич је рекао да га је британски премијер Борис Џонсон замолио да преузме функцију како би радио на продубљивању билатералних односа Велике Британије и земаља Западног Балкана и јачању политичке и економске сарадње.

Моје именовање је знак наше посвећеношти безбедној, стабилној и просперитетној будућности овог важног региона. Дошао сам овде да бих слушао и учио, рекао је Пич.

Према његовим речима, у разговоима у Београду било је речи о напретку Србије у програмима модернизације и реформи, програмима које Велика Британија подржава кроз Фонд за добру управу и уз помоћ Британског савета.


У четвртак у Приштини с Османи и Куртијем

Специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич посетиће сутра Приштину.

Како преносе приштински медији, Пич ће се састати са председницом и премијером привремених приштинских институција, Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.

Пич у Приштину путује из Београда, где се састао са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и директором канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем.


Додао је да је током посете сазнао више о билатералној сарадњи у области одбране и борби против организованог криминала, као и да је имао прилику да разговара о томе како Велика Британија може да помогне кључну транзицију Србије ка зеленој економији.

У сусрет предстојећим изборима у Србији разговарали смо о важности здравих демоктратских процеса и институција, о разноврсној, независној медијској сцени, доброј управи и владавини права, рекао је Пич.

Хвала вам на топлој добродошлици, рекао је Пич на српском језику на крају видео поруке.

Пич се током дводневне посете Београду састао са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем и патријархом српским Порфиријем.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести