Пич: На Србији је да одлучи у ком ће правцу ићи

ЗАГРЕБ: Британски изасланик за Западни Балкан Стјуарт Пич изјавио је данас да је Србија једна од ретких земаља која није наметнула санкције Русији због, како је навео, инвазије на Украјину, али је поздравио то што се званични Београд придружио осуди Русије у Уједињеним нацијама.
1
Фото: Youtube Printscreen

О томе да ли је време да Србија одлучи у којем ће правцу ићи - ближе Западу или Русији, британски изасланик каже да је на Београду "да одабере позицију".

Пич је у изјави за Хину рекао да британска влада подржава дијалог Београда и Приштине уз посредништво Мирослава Лајчака, посебног представника ЕУ за, како је навео, "дијалог тих двеју земаља".

Србија, казао је, већ осам година води приступне преговоре с ЕУ, али уз спровођење реформи за њено приближавање Унији биће, кљуцни односи Београда са Приштином.

Истакао је да је Британија подстиче све владе у региону на евроатлантски пут и пут према ЕУ јер "мислимо да то пружа најбољу наду људима у региону у бољу будуцност, слободну од рата".

"Поштујемо ако земље региона не желе у НАТО, али оне које то желе треба да добију ту прилику", рекао је Пич и додао да то исто важи и за улазак у ЕУ.

Говорећи о ситуацији у БиХ, Пич каже да иако је стање у овој држави забрињавајуце, то је политицко питање, а не безбедносна криза.

Додао је да је "руски рат у Украјини изазов који се не сме прелити на балкански простор".

Он је поздравио недавно повећање броја војника ЕУФОР-а у БиХ са 600 на 1100 и сматра да је то, како каже, "видљива демонстрација присутности".

"Ситуација у Босни и Херцеговини је забрињавајућа. Наравно, то је политицка ситуација, политицко питање, а не сигурносна криза. Морамо заједницки радити да то не постане", рекао је Пеаћ.

О наставку разговора о изменама Устава и Изборног закона у БиХ, Пич каже да су ту на једној страни бошњацки представници који кажу да се избори могу одржати и по садашњем изборном закону, а на другој хрватски и српски представници који кажу да нема услова за нормалне изборе без потребних измена изборног закона.

"То је процес који траје. И надамо се успешним закључима тих преговора", закључио је Пич.

Бивши командант британског ратног ваздухопловства и бивши председник Војног одбора НАТО-а, Пич је за британског изасланика за Западни Балкан именован у децембру прошле године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести