Пленковић: Инвестирати у МОСТОВЕ и ПРУГЕ са Србијом

СУБОТИЦА: Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас на отварању Хрватског дома - Матице у Суботици да је са премијерком Србије Аном Брнабић разговарао о унапређењу економске размене две земље.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

"Данас смо на око 2,7 милијарди евра размене између Хрватске и Србије, ми сматрамо да та размена може и мора бити већа, с обзиром на величину наших земаља и снагу наших економија", рекао је Пленковић.

Он је додао да је потребно наставити и сарадњу и помоћ у пројектима у области инфраструктуре.

"То значи и да се инвестира у мостове који постоје на Дунаву, да се унапреди прометна повезаност, да се железничка повезаност унапреди и да на тај начин омогућимо бољи пролазак наших држављана", навео је Пленковић.

Како каже Пленковић, једна од тема разговора била је и стабилност југоисточне Европе, стиуација на КиМ, као и европски пут Србије.

Хрватски премијер се захвалио представницима српске мањине у Хрватској, као и хрватској мањини у Србији који, према његовим речима, међусобном динамиком односа, изврсним структурираним односом и меморандумом који је потписан, дају важан импулс даљњем убрзању односа на политичком нивоу две државе.

"Сматрамо да се сада ствара атмосфера да нека конкретна питања, која нас дуго година оптерећују кренемо да решавамо, а исто тако да унапредимо ова питања која су релативно једноставна, а могу допринети квалитетнијем односу две земље", рекао је Пленковић.

Хрватски премијер рекао је да је важан задатак Владе Републике Хрватске подржавање хрватске мањине у иностранству.

"Прва порука је снажна захвалница и подршка председници Хрватског националног већа Јасни Војнић и њеним сарадницама и сарадницима који су у заиста фасцинантном временском периоду покренули и завршили овај пројекат Хрватског дома, која ће бити хрватска кућа", истакао је Пленковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести