ЗАСЕДА НАРОДНА СКУПШТИНА: Мења се Закон о локалним изборима, Брнабић опоменула Ћуту

БЕОГРАД: У Скупштини Србије нешто после 9 часова почео је Колегијум који је заказала председница парламента Ана Брнабић, а на којем посланичке групе треба да се договоре на који начин ће се одвијати седница.
1
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Председница Скупштине Ана Брнабић је сазвала седницу на предлог 187 посланика са само једном тачком дневног реда, како би тај закон био измењен да би се омогућило да локални избори 2. јуна, већ расписани за градску власт Београда, буду тог дана и у другим локалним самоуправама где избори нису били 17. децембра 2023. године.

У Скупштини Србије нешто после 11 сати почела је седница на чијем су дневном реду измене и допуне Закона о локалним изборима којима се мењају рокови за расписивање и гласање на локалним изборима. Седница је прва у пролећом заседању, па је почела интонирањем химне Боже правде и уз Гарду Војске Србије.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Мирослав Алексић, председник Народног покрета Србије, представио је у Скупштини Србије организације које су одлучиле да изађу на изборе у Београду а и на локалним изборима.

- Ових шест организација које су донеле ту одлуку и направиле договор о заједничком наступу на тим изборима са слоганом "Бирам борбу" - рекао је он и додао да оно што су тражили на почетку преговора су била три услова.

- Данас је седница Скупштине на којој ћемо усвојити Закон који смо ми иницирали. Дакле, успели смо да дођемо до тога - навео је он и додао да ће ова коалиција у наредним данима да финишира разговоре везано за њихов блок.

- Разговараћемо са још неким актерима који су спремни да учествују у овој борби. Жао ми је што неке наше колеге нису прихватиле да се боримо заједно. Не разумем одлуку да се бојкотују избори у Београду, а да се не бојкотују избори у другим општинама и градовима, али свако има право на своје мишљење - навео је Алексић. Конференцији није присуствовао лидер SSP Драган Ђилас, јер није део новоформиране коалиције, али се појавио касније уочи почетка седнице Скупштине.

- Други важан закључак који може свако у Србији да изведе је да је сва она прича о наводној изборној крађи, о наводно нерегуларним изборима, о разним спекулацијама за бирачки списак и изборне услове, све је била најобичнија фарса. Ми смо то говорили сво време - навео је он.

Орлић је истакао и да ми сад у опозицији имамо две групе, једна каже ми хоћемо да се боримо, а друга да неће да излази на изборе.

- Имају право и једни и други на такав став. Чињеница да су сви узели мандате, И да су сви узели припадајући новац И канцеларије јасно говори да су сви признали све. Шта они заиста мисле потврђује њихово понашање - рекао је он.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Нова епизода у драми опозиције одиграла се јутрос у Народној скупштини када је Павле Грбовић јасно поручио Драгану Ђиласу да су се они одлучили за борбу.

"Имамо обавезу према грађанима и не смемо да их оставимо на цедилу и зато смо одлучили да се боримо и зато ћемо се борити до краја", поручио је Грбовић са скупштинске говорнице.

Настављена је седница Скупштине након паузе.

Посланици Скупштине Србије наставили су данас, после једносатне паузе, расправу о изменама и допунама Закона о локалним изборима.

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов одговорио је шефу посланичке групе Народног покрета Србије Мирославу Алексићу, који је истицао добре резултате опозиције 17. децембра на изборима у пет београдских општина, да општине које је побројао - Стари Град, Врачар, Вождовац, Нови Београд, Савски Венац, заправо дају одговор зашто су изгубили у Београду.

"Када погледате број бирача који има управо та Палилула коју не спомињете, Обреновац, Лазаревац, Младеновац и тако даље, и упоредите са тим резултатима које сте прочитали, онда ћете видети зашто у Београду не можете да победите", одговорио је Јованов Алексићу.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић упозорила је Алексића, како је рекла, само зарад тога да не испадне да вређамо и дискриминишемо одређене становнике Београда, да не заборави да су Београд и Обреновац, Младеновац, Барајево, Сопот, Лазаревац, Сурчин.

Алексић је навео да је опозиција на изборима 17. децембра на Старом Граду освојила 54 одсто гласова, Врачару 55 одсто, Савском Венцу 51 одсто, Новом Београду 45 одсто, Звездари 46 одсто, Вождавцу 40.

Одговарајући Алексићу, Јовановић је такође рекао да није фер што оптужује власт за одуговлачење у преговорима за изборне услове.

"Трајало је толико зато што сте међусобно покушавали да се изборите за што бољу позицију пред грађанима или већ у јавности или шта је већ била тема па смо имали ситуацију да нам се десетак или петнаест пута дневно читају један исти говор у недоглед са све истим наглашавањем ствари", рекао је Јованов.

Он је додао да ОДИХР препоруке које је добила Србија нису доказ да избори нису ваљали, пошто ОДИХР  препоруке има Немачка и САД, па им "не пада им на памет да их реализују".

Алексић изјавио је да је први пут у његовој посланичкој каријери на дневном реду Скупштине Србије закон иза кога је стала и опозиција заправо предлог закона.

"Наравно да је то нешто што јесмо ми тражили у оквиру изборних услова и наравно да смо то тражили много раније и наравно да сте нам појели време од 20. марта и нисте то урадили нама. То сте урадили грађанима Србије, урадили сте свим оним људима који су гласали у децембру за нас, преко милион гласача у Србији", рекао је Алексић.

 Он је поновио тврдње да су избори 17. децембра покрадени.

Посланик "Ми - глас из народа" Бранко Павловић оценио је да је неуставан предлог да се мења уставни закон за спровођење Устава из 2006. године који је, како је рекао, давно "одиграо своју улогу у правном систему".

Он је навео да је спајање београдских и локалних избора, по његовом мишљењу, на граници уставности, али да су га прихватили, иако та мера не решава проблем миграције бирача.

Говорећи о Комисији за контролу бирачког списка која се формира на захтев опозиције, Павловић је казао да радна тела немају извршна овлашћења и да је то за ту посланичку групу прихватљиво.

Сматра и да је у овим процесима могуће поправити изборне услове.


Орлић: Тај говор је папазјанија

Посланици Александар Јовановић Ћута (Еколошки устанак) и Срђан Миливојевић (Демократска странка) говорили су и о темама ван дневног реда на шта је посланик СНС Владимир Орлић одговорио рекавши да је Јовановићев говор био "папазјанија".

Јованов: Захтев је био да избори буду одржани у исто време. Читаћемо касније и стенограме ко је шта тражио

Јованов је казао да се измене закона доносе као последица разговора који су вођени у претходним недељама између представника посланичких група у Народној Скупштини заједно са представницима из невладиног сектора.

"Захтев је био да избори буду одржани у исто време. Читаћемо касније и стенограме ко је шта тражио. Тражено је да то буде 2. јуна. Ово није наш предлог, формално јесте наш, али фактички ово је предлог који је предложен од стране опозиционих странака", рекао је Јованов.

Јованов је истакао да је ово требало да буде компромис који ће на неки начин затворити то питање када ће бити избора и захтевано је да буду, како је поновио, у истом дану - да буду 2. јуна.

"Овим изменама и допунама омогућићемо гласање 2. јуна у Граду Београду и свим оним локалним самоуправама које у децембру нису имале изборе", закључио је Јованов.

Ћута почео да виче

Александар Јовановић Ћута почео је да виче, упозорава председницу парламента и износи увреде на рачун председника Србије Александра Вучића.

Ана Брнабић замолила је народне посланике да се придржавају Кодекса понашања посланика, те да не стављају лични и партијске интересе изнад државних и националних, показујући им кодекс.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Јованов о изјави Поноша: Кад прихватите све захтеве онда кажу на изборе нећемо да изађемо

Шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов цитирао је Здравка Поноша, чија је странка одлучила да не изађе на београдске и локалне изборе 2. јуна, рекавши да је председник странке "Србија центар" говорио о томе да је један од захтева опозиције био да се избори споје управо тог датума.

“Кад прихватите све захтеве онда кажу на изборе нећемо да изађемо", рекао је Јованов и оценио да се код опозиције дешава процес "престројавања".

Навео је да је Понош 11. априла поновио да је предлог опозиције да се избори споје у јуну, а да после “опозицији није било добро ни када је власт испунила њихове захтеве“.

"Ми јесмо променили став, али у циљу постизања компромиса", рекао је Јованов и оценио да је том делу опозиције пропао план јер су се, како каже, надали да власт неће да прихвати њихове захтеве.

Орлић: Владајућа коалиција показала добру вољу и суштинску жељу за дијалогом испунивши захтеве опозиције да би она изашла на изборе

Владимир Орлић, народни посланик и потпредседник ГО СНС, поручио је данас да је владајућа коалиција показала добру вољу и суштинску жељу за дијалогом испунивши захтеве опозиције да би она изашла на изборе.

Он је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије истакао да ће данас бити одржана седница Скупштине Србије на којој ће бити усвојене врло једноставне измене Закона које ће да омогуће да се локални избори избори одрже 2. јуна у складу са оним што су тражиле, како је истакао, партије бившег режима током претходних месеци.

- Свима је потпуно јасно да смо на овај начин показали не само добру вољу и суштинску спремност на дијалог, него да је прича о пруженој руци заиста била искрена и истинита - рекао је он и додао:

- Предлога и овог решења не би било без јасног и искреног става, спремности да водимо дијалог, спремности да решења тражимо - навео је он и додао да је ово први важан закључак.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

 

Несторовићеви неће гласати за измене

Председник посланичке групе "Ми - снага народа" Бранимир Несторовић најавио је данас да тај клуб неће гласати за предложене измене закона о локалним изборима.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Које су предложене измене

Предложеним изменама и допунама Закона о локалним изборима мењају се рокови за расписивање избора и гласање.

Изменама Закона, које треба да буду усвојене по хитном поступку, предвиђено је да се рок за најраније расписивање локалних избора помери са садашњих 120 на 150 дана пре истека мандата одборника, као и да од дана расписивања избора до дана гласања не може проћи мање од 30 ни више од 60 дана.

До сада се одлука о расписивању избора доносила најраније 120 дана, а најкасније 45 дана пре истека мандата одборника, док од дана расписивања до дана гласања није могло да прође мање од 45 ни више од 60 дана.

Доношење измена по хитном поступку предложено како би се омогућило да избори за одборнике скупштина општина и градова, који редовно предстоје у јулу и августу ове године, буду расписани и одржани истовремено када и избори за одборнике Скупштине града Београда, 2. јуна.

Курир.рс/Дневник

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести