Почела седница скупштине, кључна тачка буџет за 2017.

Скупштина Србиjе започела jе данас седницу на чиjем дневном реду кључна тачка jе буџет републике за наредну годину, наjављен као развоjни и штедљиви,

а коjим jе предвиђен наjнижи дефицит икада.Предлогом буџета предвиђени су укупни приходи у износу од 1.092 милиjарде динара и укупни расходи од 1.161 милиjарди динара, са дифицитом од 1,7 одсто БДП.Влада jе новим буџетом планирала већа средства за инвестициjе.За плате запослених у jавном сектору предвиђен jе износ од 253,7 милиjарди динара, што jе за 0,8 одсто више него ове године.

Предлог буџета уочи седнице подржао jе скупштински одбор за финансиjе.Mинистар финансиjа Душан Вуjовић оценио jе да су до сада постигнути и више него очекивани економски резултати и да са буџетом за 2017. годину са оптимизмом можемо да гледамо унапред."Поставља се питање да ли можемо више. Jа сматрам да смо постигли много", рекао jе Вуjовић у расправи на Oдбору коjа jе, за разлику од неких претходних седница и одбора али и пленума, протекла у конструктивноj атмосфери и без свађа.Oн jе рекао да веруjе да се Србиjа налази на добром путу да дође до одрживог нивоа jавног дуга.

Вуjовић jе рекао да би даље стезање било преамбициозни циљ те да би могло да делуjе рестриктивно на очекивани привредни раст.Председница парламента Mаjа Гоjковић указала jе, уочи седнице, на знатну разлику између буџета за 2016. и буџета за 2017. годину, истакавши историjски низак дефицит од 1,7 одсто бруто друштвеног производа.

Читав буџет jе, према њеним речима, проjектован на расту од три одсто бруто друштвеног производа, а амбициjа владе и свих коjи jе подржаваjу jе да раст бруто друштвеног производа у наредном периоду буде и четири одсто и да будемо лидери у Eвропи по томе.Гоjковић jе наjавила да ће на расправу доћи и целокупна влада и премиjер, ме зна тачно кад, али свакако у току расправе.Буџет jе на предлог посланика СНС раниjе данас "кресан" за 400 милиона, за колико jе раниjе био планиран већи парламентарни буџет у односу на пшретходну годину.

Представници дела опозиционих странака и неки самостални посланици су, непосредно пред почетак седнице, исказали незадовољство због начина на коjи jе заказана та седница, због чега опозициjи ниjе дато довољно времена да се припреми за расправу.Посланици ће пре расправе о буџету расправљати о предлогу одлуке о давању сагласности на одлуку о изменама и допунама финансиjског плана ПИO фонда за 2016. годину, као и предлогу одлуке о давању сагласности на одлуку о изменама финансиjског плана РфЗO за 2016. годину.

Tакође, на дневном реду jе и предлог одлуке о давању сагласности на одлуку о изменама и допунама финансиjског плана фонда за социjално осигурање воjних осигураника за 2016. годину, као и давање сагласности на финансиjски план НСЗ за 2016. годину.Посланици ће разматрати и Предлог закона о изменама и допунама закона о буџетском систему.Иначе, укупни расходи ће бити већи за 69,1 милиjарду динара од прихода, што представља 1,7 одсто бруто домаћег производа (БДП).Буџет за идућу годину планиран jе на основу прогнозе да ће реални раст БДП-а и 2017. износити три одсто, а инфлациjа 2,4 процента.

Влада jе новим буџетом планирала већа средства за инвестициjе.За плате запослених у jавном сектору предвиђен jе износ од 253,7 милиjарди динара, што jе за 0,8 одсто више него ове године.Планирано jе увећање плата запосленима у Mинистарству унутрашњих послова, БИA, Mинистарству одбране, установама социjалне и здравствене заштите, Управи за извршење кривичних санкциjа, установама културе, као и запосленима у правосуђу (осим судиjа и тужилаца) за 5,0 одсто.

На веће зараде могу да рачунаjу и запослени у установама основног и средњег образовања и ученичког стандарда за 6,0 процената, запослени у установама високог и вишег образовања и студентског стандарда за 3,0 посто, а превдиjено jе повећање плата у научно-истраживачкоj делатности - истраживачима и помоћном особљу за 5,0 процената (осим истраживачима коjи имаjу радни однос заснован на факултету).

Oд 1. jануара и пензионери ће добити увећане пензиjе за 1,5 процената.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести