Почело одузимање таблица, од сутра "РКС" и у центрима за регистрацију возила

БЕОГРАД/МЕРДАРЕ/ПРИШТИНА: Грађани Косова и Метохије од сутра, 21. септембра, могу да преузму привремене таблице у свим центрима за регистрацију возила, саопштило је Министарство унутрашњих послова привремених приштинских институција.
2
Фото: Youtube/ Kosovo online

У саопштењу се напомиње да грађани који на излазу из КиМ иду ка централној Србији могу да користе српске таблице, али да на улазу и у саобраћају унутар КиМ морају да користе привремене таблице "РКС", преноси Кошев.

У циљу наставка информисања јавности и истовременог омогућавања слободног кретања грађана, након истека споразума од 14. септембра 2016. године, обавештавамо грађане да поред могућности преузимања привремених таблица Републике Косово на свим граничним прелазима, од сутра у подне таблице могу преузети и у свим центрима за регистрацију возила у Републици Косово, навео је МУП.

Према информацијама извештача РТС-а са административног прелаза Јариње, такса стаје пет евра, а пробне таблице трају два месеца.

Срби са севера Косова блокирали су прелаз Јариње у оба смера, а припадници Росу захтевају од њих да се разиђу.

У близини старог пункта Јариње, где су јуче постављени контејнери и где су јутрос распоређене јединице Росу, у обе траке пута паркирано је око десетак камиона.

Саобраћај је у потпуном прекиду од пункта Јариње према Лепосавићу.

Специјалне јединице РОСУ јутрос на административним прелазима Јариње и Брњакраспоредиле 20 возила, од којих више од 10 блиндираних.

Косовска полиција потврдила је синоћ да се у близини администритивног прелаза Јариње постављају контејнери, наводећи да је циљ те акције побољшање инфраструктуре, односно услова за рад полицијских службеника.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је јуче да Аљбин Курти и власти у Приштини планирају да почну да скидају српске регистарске таблице на административним прелазима и замењују их такозваним привременим приштинским пробним ознакама.

РОСУ са дугим цевима на Јарињу претреса грађане

Припадници специјалне јединице Росу од јутрос на прелазу Јариње претресају грађане који су се пешице упутили ка централној Србији, јер другачије не могу да пређу.

Прелаз је блокиран у оба правца, а незадовољни Срби са севера Косова окупили су се на Јарињу како би изразили протест због одлуке приштинских власти да уведе реципрочне мере према Србији и налога да сва возила са српским регистарским табицама при уласку на Косово морају да ставе пробне косовске таблице, преноси Косово онлајн.

Косовска полиција је још јуче у ту сврху на прелазима инсталирала неколико монтажних контејнера, а од јутрос су прелазе Брњак и Јариње запосели и припадници специјалне полицијске бригаде Росу, који се према информацијама са терена налазе распоређени широм севера Косова.

Са Србима окупљеним на Јарињу налазе се и представнци Српске листе, који су затражили од Београда и међународне заједнице да им помогне у решавању овог проблема.

Симић: Грађани узнемирени

Потпредседник Српске листе Игор Симић потврдио је да су специјалне јединице РОСУ јутрос на административним прелазима Јариње и Брњак јутрос распоредиле 20 возила, од којих више од 10 блиндираних, и додао да су припадници те јединице "наоружани до зуба".

Он је саопштио да је Председништво Српске листе тим поводом одржало седницу и да су у току покушаји да се у контакту са представницима међународне заједнице укаже на опасност ситуације и пронађе решење.

Симић је гостујући на ТВ Пинк пренео да су грађани са севера КиМ узнемирени овом "демонстрацијом силе", коју је довео у везу са заменом таблица на прелазима коју је најавио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Он је апеловао на грађане да остану уздржани и не наседају на провокације иако је у питању, како је истакао, брутално кршење споразума о слободи кретања и Бриселског споразума.

Гујон: Срби на северу КиМ узнемирени и у страху

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, француски хуманитарац Арно Гујон изјавио је данас да су Срби са севера Косова изузетно узнемирени и у страху од новог насиља након доласка специјалних јединица Росу на прелазе Јарниње и Брњак.

"Оклопна возила приштинских специјалних јединица Росу су стигла јутрос на север Косова и Метохије и блокирају главни пут. Срби су изузетно узнемирени и у страху од новог насиља", написао је Гујон на Твитеру.

Он је навео је да ће пратити ситуацију и да ће у реалном времену објављивати информације и на франуцуском језику.

КФОР: Безбедносна ситуација стабилна

Безбедносна ситуација је стабилна, навео је данас Кфор за Косово онлајн одговарајући на питање да ли Кфор прати актуелну ситуацију и да ли ће уколико буде неопходно распоредити своје јединице у циљу смиривања ситуације на северу Косова пошто су јутрос на прелазима Јариње и Брњак распоређене снаге специјалне јединице Росу.

"Безбедносна ситуација је стабилна. Кфор наставља да спроводи своје активности у складу са својим мандатом УН - проистеклим из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године, како би обезбедио безбедно и заштићено окружење и слободу кретања за добробит свих заједница које живе на Косову ”, навели су из Кфора за Косово онлајн.

Специјалне полицијске јединице Росу распоређене су јутрос широм севера Косова, што је изазвало велику узнемиреност код Срба који тамо живе.

МУП у Приштини апелује да се не користе Брњак и Јариње

Министарство унутрашњих послова у Приштини апеловало је на грађане јужне српске покрајине да не користе административне прелазе Брњак и Јариње већ друге административне прелазе, а због могућих препрека које могу на путу да се појаве.

Министарство је додало и да грађани који путују у централну Србију могу да користе српске регистарске таблице, али да на територији такозваног Косова морају да користе привремене таблице на којима пише РКС, пише Газета експес.

"Од данас је на снагу ступила реципрочна одлука за возила са српским регистарским таблицама. Сва возила са српским таблицама у обавези су да замене привремене таблице на Косову", пише у саопштењу.

Велики број Срба и на Мердару чека пробне таблице

Велики број Срба из Грачанице и околних српских села је и на прелазу Мердаре како би извадили пробне таблице, јавља репортер Косово онлајна.

Да би се извадиле пробне таблице неопходно је да се уђе аутомобилима у централну Србију како би косовска полиција евидентирала улаз и излаз.

Службеник косовске полиције потврдио је за Косово онлајн да се од сутра привремене таблице могу извадити у општинским регистрационим центрима.

Полиција зауставља возила са српским таблицама и упозорава возаце да имају рок од пет дана да изваде привремене таблице.

На прелазима Јариње, Брњак као и на Мердару од јутрос је почела примена реципроцних мера владе из Приштине за аутомобиле са српским регистарским ознакама који улазе на Косово.

Возачи су том одлуком приморани да са аутомобила скину регистарске ознаке Републике Србије и поставе привремене "РКС" таблице које коштају пет евра и важе два месеца.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести