Почиње пролећно заседање парламента Савета Европе НА СТОЛУ ПРИЈЕМ КОСОВА, СРБИЈА СЕ БОРИ

СТРАЗБУР: У Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) данас почиње пролећно заседање, које ће трајати до 19. априла, током којег ће посланици у Стразбуру разматрати и захтев тзв. Косова за пријем у Савет Европе, а наши највиши званичници поручили су да ће се Србија до последњег тренутка  борити да до тога не дође.
1
Фото: Evropski parlament, printscreen

Из српске делегације наводе да ће се супротставити  аргументима којима ће указати на безбедносну ситуацију на КИМ, на то да Приштина није формирала ЗСО као и да се таквом одлуком крши и статут саме организације.

Председник Александар Вучић рекао је јуче да је Србија предузела све мере и да је писао свим чланицама Савета Европе, да је написао 14 различитих писама европским лидерима, у којим их је позвао да још једном размисле по питању пријема тзв. Косова у Савет Европе на ПССЕ, као и да на Комитету министара њихов одлука буде другачија.

Он је указао да је јасно да на Косову постоји све осим владавине права, да се тамо спроводи голи терор над српским народом и да Заједница српских општина после 11 година није формирана, а да планирају да се послуже триком 10. маја и пошаљу у тобожњи уставни суд на оцену уставности нацрт ЗСО.

Изјашњавање о захтеву тзв Косова на пленароној седници, а на основу , извештаја који ће презентовати известилац ПССЕ за пријем тзв. Косова у ту организацију Дора Бакојани, предвиђено је за уторак 16. априла.

Шефица српске делегације у ПССЕ Биљана Пантић Пиља је за Танјуг објаснила да ће се мишљење Бакојани данас наћи пред Комитетом за правна питања и једнакост ПССЕ који треба да да своје мишљење.

Пиља наглашава да је у извештају Бакојани тзв. Косово само похваљено због враћања земљишта манастиру Високи Дечани, иако је, Бакојани раније захтевала испуњавање три услова - примену пресуде тзв. Уставног суда Косова у случају манастира Високи Дечани, оснивање Заједнице српских општина (ЗСО) и решавање питања експропријације земљишта у општинама са већинским српским становништвом.

"Пошто је дошло до враћања земљишта манастиру Дечани, они сад сматрају да је то велика победа и договор са (премијером привремених приштинских инаституција Аљбином) Куртијем. И то представљају као довољан услов да тзв. Косово постане пуноправна чланица СЕ", рекла је Пиља.

Она наводи да је Бакојани поздравила наводну владавину права на тзв. Косову, али да се српска делегација са тим апсолутно не слаже и да ће се аргументовато борити пред СЕ да покаже да на тзв. Косову нема ни говора о постојању владавине права.

"Ми то наравно апсолутно споримо и експлицитно смо набројали све оно што се дешава тренутно на КиМ. Да се догађа својеврстан егзодус српског становништва под режимом Куртија. Упозорили смо на уништавање споменика, недавну забрану употребе динара, мењање табли назива места на ћирилици. Подсетили смо да нико није одговарао за покушај убиства два дечака прошлог Божића када су носили бадњак, да се стално пљачкају и нападају Срби који живе на КиМ", рекла је Пиља.

Пиља објашњава да је за усвајање предлога потребан глас две трећине посланика присутних у сали.

Шефица српске делегације у ПС СЕ сумња да ће се парламентарци изјаснити против предлога због односа снага који Београду не иде у корист, јер како објашњава у ПССЕ не влада принцип "једна земља - један глас", већ је делегацији сваке државе, пропорционално њеном броју становника, додељен број чланова.

"Српска делегација има седам чланова, неко десет, неко пет, а сваки посланик има ту могућност да гласа како му савест налаже. Делегације су по правилу састављене и од посланика власти и од посланика опозиције. Имате посланике, држава непризнавача тзв. Косова који су гласноговорници приступа Косова у СЕ", објашњава Пиља.

Пиља подсећа и да је позиција српске делегације отежана и због тога што у СЕ више нема делегација Русије и Азербејџана које су подржавале став Београда.

"Није тајна да су главни заговорници приступа тзв. Косова у СЕ Немци, тако да не сумњам, нажалост, да ће они овај захтев успети да изгурају", оценила је Пиља.

Против чланства тзв. Косова у Савету Европе гласаће Мађарска, потврдио је шеф дипломатије Петер Сијарто, а то су најавили и представници Шпанске социјалистичке радничке партије (ПСОЕ) премијера Педра Санчеза и представници Народне партије (ПП).

Влада Србије формирала је 5. априла, по налогу председника Србије, Радну групу која ће координисати активностима свих државних органа Србије на плану спречавања пријема тзв. Косова у Савет Европе.

За руководиоца радне групе именован је в.д председника владе и министар спољних послова Ивица Дачић, док је за заменика именован Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.

Кандидатура тзв. Косова за чланство у СЕ прихваћена је на седници априла прошле године коју је подржало 33 од укупно 46 држава чланица СЕ, седам земаља било је против, пет уздржано, једна није гласала.

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савет Европе доноси Комитет министара на седници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја у Стразбуру.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести