Покрајина ФИНАНСИРА обнову амбуланте ОДМОР ДЕЦЕ из социјално угрожених породица

Покрајинска влада је издвојила 48,6 милиона динара за обнову амбуланте у Савином Селу, у општини Врбас, а новац је усмерен Дому здравља „Вељко Влаховић”.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Амбуланта у Савином Селу, смештена је у Вили Торжа, која је саграђена крајем 19. века. У 20. веку  почиње да се користи за потребе амбуланте и спада у једну од најлепших зграда у АП Војводини где се пружа примарнa здравствена заштита.

Поред ординације лекара опште праксе, у згради се налазе зубна амбуланта, лабораторија и апотека. Ка тој амбуланти гравитира око 2.500 становника, а на дневном нову просечан број пацијената је око 85. Како Савино Село не би остало без примарне здравствене заштите, а хитна медицинска помоћ је удаљена 15 километара, већ неколико година амбуланта и апотека су пресељене у изнајмљени простор.

Обновом амбуланте становници Савиног Села имаће у свом месту адекватне услове за лечење.

На седници је донето и решење да се за припремне радове на изградњи новог магацинског простора Библиотеке Матице српске издвоји 10 милиона динара.

Изградњом новог магацинског простора, Библиотека Матице српске решиће проблем смештаја публикација и добити модеран објекат по најсавременијим стандардима.

Покрајинска влада ће финансирати одмор и опоравак 450 деце из социјално угрожених породица у одмаралиштима Црвеног крста Војводине. За седмодневни боравак деце, у неколико смена, издвојено је 10,3 милиона динара, а средства су усмерена Црвеном крсту Војводине.

Деца ће током боравка имати прилику и да похађају радионице организоване у оквиру Летње школе Црвеног крста, које ће држати млади волонтери. Теме радионица су, између осталог, промоција хуманих вредности, како се заштитити од трговине људима, здравствено превентивне активности, а научиће и основе пружања прве помоћи и упознати се са принципима и вредностима организације Црвеног крста.

С обзиром на то да су волонтери Црвеног крста у Војводини само у 2022. години имали укупно 512 хиљада волонтерских сати и да су пружили помоћ и подршку за 870 хиљада грађана, Покрајинска влада донела је решење да се за помоћ у образовању и ангажовању волонтера издвоји 1,8 милиона динара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести