Покрајинска влада: Без лажног дијалога о непостојећим Војвођанима у Војводини

НОВИ САД: Војвођанска влада оценила је као недопустиво наметање, путем измишљеног друштвеног дијалога, неистинитих одредница о националном изјашњавању које очигледно заговарају министарка Гордана Чомић и представници минорних политичких странака у Војводини, саопштила је Покрајинска влада.
banovina
Фото: vojvodina.gov.rs

Додаје се да је изјашњавање о националној припадности у Војводини слободно, али без лажног дијалога о непостојећим терминима и одредницама.

Из Покрајинске владе наглашавају да је за њих, а верују и за посланике бројних странака у покрајинском парламенту који би имали шта да кажу о националном изјашњавању у Војводини на предстојећем попису, ово непријатно изненађење, као и начин на који је ово питање, како кажу, непотребно и потпуно неутемељено уведено у дневну политику.

"Свакоме је гарантовано слободно изјашњавање о националној припадности, а регионална припадност не може, по познатом комунистичком обрасцу, бити замењена националном припадношћу", наводи се у саопштењу.

Покрајинска влада сматра да се министарка Гордана Чомић и други учесници у такозваном друштвеном дијалогу, прво морају упознати са историјским чињеницама, вишевековним процесом изградње националног идентитета и посебно чињеницом да политички представници Срба који живе у Војводини, дијалог о таквим непобитним чињеницама сматрају непотребним, штетним и увредљивим.

У Покрајинској влади очекују и реакцију Владе Србије о току и начину спровођења оваквих, како оцењују, у најмању руку, неутемељених намера и ставова.

Наводи се да је Покрајинска влада потпуно посвећена истинском јачању српских националних институција у Војводини, као и јачању институција националних мањина, и да подстиче дијалог на потребне и пожељне теме у јачању међунационалног поверења и заједништва.

"Питања разградње српског националног идентитета непримерено и неодговорно се отварају као нерешена питања и као замена за српски национални идентитет, јер је савршено јасно да се одредница Војвођанин, односно Војвођанка, неће, приликом изјашњавања, везивати за Мађаре, Словаке, Хрвате и друге", истичце се у саопштењу.

Из Покрајинске владе питању зашто у таквим покушајима учествује чланица Владе Србије када се такво изјашњавање, као слободно, може назначити у посебној рубрици.

Такође, и о каквом друштвеном дијалогу је реч када се теме отварају међу истомишљеницима, а дебата не води у парламентима, него на затвореним партијским састанцима са којих долазе цинична саопштења.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести