Покрајински посланици о трошењу новца из буџета у првој половини године

Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буyету Војводине за првих шест месеци биће једна од важних тема на предстојећој седници Скупштине Војводине. Покрајинска влада је у обавези да шестомесечни извештај о трошењу пара пореских обвезника достави Скупштини Војводине да би се на најтранспарентнији начин могло видети како се трошио сваки динар из покрајинске касе у посматраном периоду.
skupstina vojvodine Tanjug Pap
Фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Председник Одбора Скупштине Војводине за буyет и финансије Јован Лазаров каже за „Дневник” да се из тог извештаја види, с једне стране, то да је Војводина постала велико градилиште, а с друге, да покрајинска администрација отплаћује јавни дуг који је направила претходна администрација финансирајући сумануте пројекте, пре свега пропалу Развојну банку Војводине.    

“ Извештај показује да и даље имамо висок јавни дуг, који ће у наредних  неколико година бити исплаћен, а за то време смо могли финансирати ко зна колико пројекта да тај новац није бачен на пројекте које је претходна администрација финансирала, а који су били очигледно само за лично богаћење неких људи блиских Покрајинској влади и Бојану Пајтићу”, истиче Лазаров.

Наводи да се из извештаја такође види да је рефинансирањем дела јавног дуга с којим се ухватила у коштац влада Игора Мировића, уштеђено око два милиона евра. Тим новцем, оцењује Лазаров, може се много ствари урадити у АП Војводини.

“ Извештај показује и повећање прихода, пореза на зараде и добит привредних субјеката који послују у Војводини. То сведочи о томе да су привредници у претходној години пословали знатно боље, да је привредни амбијент знатно бољи, чему је допринела добра сарадња Републичке и Покрајинске владе. Дакле, политика Игора Мировића је дала свој резултат и надамо се да ће до краја мандата буyет сваке године бити све већи”, закључио је Лазаров.  

Опозиција, осим Српске радикалне странке, још се не изјашњава о извештају. Шеф посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић је, међутим, најавио да његова посланичка група неће прихватити документ.

“ Српска радикална странка ће гласати против шестомесечног извештаја о извршењу буџета -  навео је Јакшић. – Друго, постављамо питање, зашто се касни с достављањем буyета?”.

Како је објаснио, по Закону о буyетском систему, 15 дана након истека шест месеци, извршни орган, у овом случају Покрајинска влада, треба да усвоји извештај о трошењу буџетског новца и било би логично да га посланици Скупштине Војводине добију у августу или септембру.

“ Да ли је Смиљка Јовановић имала важнија посла претходна два-три месеца месеца па није стигла да припреми тај извештај и да га пошаље у Скупштину – то је питање за члана Покрајинске владе”, каже Јакшић.

Из извештаја види да је Војводина постала велико градилиште, али и да покрајинска администрација отплаћује јавни дуг који је направила претходна администрација(Јован Лазаров)

Он истиче да динамика осваривања, у првом реду расходне стране буyета, указује на чињеницу да ће велики број буyетских ставки – пре свега оне које се тичу развојних пројеката – остати неискоришћен у 2017. години. 

“ С обзиром на веома низак степен остварења појединих позиција буyета у првих шест месеци, тешко се можемо надати да ће у другој половини године ствари ићи боље него што су ишле у првом делу – објашњава Јакшић. – Ако то буде тако – мало ближу процену моћи ћемо да дамо након деветомесечног извештаја – онда је то још једна у низу година у којима се АП Војводина није развијала него таворила.”   

Пред посланицима ће бити и Предлог покрајинске скупштинске одлуке о додели овогодишњег признања из спорта, затим Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о оснивању Канцеларије за инклузију Рома као и извештаји о пословању „Вода Војводине” и „Војводинашума” у прошлој години.  

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести