Покушај пуча у ПОКС-у? Гојковић: Нечасне намере групе коју предводи Јелић

Портпарол Покрета обнове краљевине Србије (ПОКС) Милош Парандиловић изјавио је данас да је група функционера ПОКС покушала да изврши пуч тако што је у четвртак одржала приватни састанак и тај догађај прогласила седницом Председништва након које је објављено да Жика Гојковић више није председник ПОКС.
Žika Gojković Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Парандиловић је истакао да по Статуту ПОКС Изборну скупштину странке може да закаже само председник странке или заменик председника, а не "приватна дружина која обмањује јавност и доноси одлуке које су правно и морално неважеће".

Он је рекао да ПОКС оставља јавности да сама закључи зашто су одређени функционери тог покрета "ударили на своју странку у тренутку њеног највећег рејтинга" и зашто воде "кампању са Војиславом Шешељем и Мариником Тепић потурајићи лажне информације".

Парандиловић је навео да ће ПОКС у најкраћем року обавестити јавност о датуму одржавања Изборне скуштине.

У четвртак увече Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС) саопштио је да је Председништво ПОКС једногласно одлучило да Жика Гојковић није више председник тог покрета закључно са 15. октобром након што му је истекао четворогодишњи мандат и да је крај мандата констатован и заменику председника и свим потпредседницима ПОКС.

Наведено је и да је Председништво ПОКС Изборну скупштину заказало за 15. јануар 2022. године, уз нагласак да ће на тој скупштини бити изабрано ново руководство странке, председник, заменик председника, потпредседници и чланови Председништва.

Гојковић: Седницу сазвао Владимир Јелић

Поводом саопштења ПОКС-а у којем се тврди да је на седници Педседништва те странке констатовано да је руководству странке на челу са Жиком Гојковићем престао мандат, те да је распуштен београдски одбор, Гојковић одговара да је седница сазвана преко Вајбер групе, мимо процедуре и да је зато нелегална.

Гојковић је у изјави за Танјуг рекао да седницу председништва по Статуту ПОКС-а може сазвати председник или заменик председника странке.

"Насупрот Статуту, седницу је сазвао Владимир Јелић, потпредседник, и седница је сазвана преко интерне Вајбер групе, мимо уобичајене процедуре. Зато је нелегална и зато не постоје одлуке које су јуче послате медијима", рекао је Гојковић.

Он је истакао да Војислав Михајловић није кандидат за градоначелника Београда, јер је, како је рекао, Градски одбор Београд на својој редовној седници изабрао носиоца листе и то је Божидар Павловић.

Гојковић је рекао да на ту седницу није позван, као што нису позвани ни чланови Председништва који, како је рекао, не мисле као Јелић и Градски одбор Нови Сад.

На питање да ли му је истекао мандат, Гојковић је навео да је мандат истекао комплетном руководству, али да су на једној од претходних седница донели једногласну одлуку да се због епидемилошких мера и близине избора скупштина одложи за термин после 3. априла.

"Сама та одлука јасно указује на нечасне намере ове интересне групе, изузев појединаца који су увидели да су изиграни", рекао је Гојковић.

Скупштину ће, како је рекао, заказати у наредном периоду и у складу са статутом.

Каже да се ова ситуација превазилази веома једноставно, а то је одржавањем скупштине и избором нових органа странке.

На питање да ли дешавања у ПОКС-у могу да ургрозе коалицију НАДА, чија су окосница ДС С и ПОКС, Гојковић одговара да је сарадња са ДС С-ом одлична и да ће они, како је рекао, на челу са њиховим заједничким кандидатом за председника Милошем Јовановићем, сачекати да се формирају органи странке и да наставе где су стали.

Деманти Председништва

С друге стране, реаговало је Председништво Покрета обнове Краљевине Србије, како се представљају.

„Поводом текста који је данас објављен у појединим медијима и на агенцијама, под насловом "Портпарол ПОКС: Група функционера расписала лажну изборну скупштину покрета", Председништво Покрета обнове Краљевине Србије објављује следећу реакцију/деманти:

За разлику од навода господина Милоша Парандиловића, који је изјавио да је "група функционера ПОКС одржала приватни састанак и тај догађај прогласила седницом Председништва", обавештавамо јавност да се не ради ни о каквом приватном састанку, него званичном и легитимном састанку Председништва ПОКС на којем је била присутна већина чланова.

Председништво је констатовало да  је председнику странке истекао мандат према члановима 28. став 2. и 31. став 1. Статута ПОКС и сазвало изборну скупштину по члановима 15. и 41. став 2. Статута.

То што се бивши председник плаши изборне скупштине и што не ужива више подршку већине чланова, то не може да буде фактор који одлучује да ли ће је бити или не.“

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести