Помени жртвама рације широм Шајкашке

НОВИ САД: У више места широм Шајкашке, данас је одржан помен невиним жртвама злогласне мађарске рације из јануара 1942. године у којој је, само у тој области, за нешто више од две недеље на најсвирепији начин убијено 2.345 људи.
sajkaska racija
Фото: vojvodina.gov.rs

Поред практично свих места Шајкашке, мађарске окупационе власти су крваву рацију која је постала парадигма злочина не само на нашим просторима, у јануару 1942. спровеле и у Новом Саду и Бечеју, а укупан број страдалих Срба, Јевреја и Рома достигао је готово 4.000.

Помену невиним жртвама у Мошорину, у којем је страдало 205 мештана, данас је присуствовао помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницам др Милан Мицић, а у Госпођинцима где је убијено 85 невиних људи помоћник Ивана Бороја.

Данашњим поменима у Вилову где је страдало 67, Локу у којем је у рацији убијено 47 и Гардиновцима у којима је у леденом јануару друге ратне године побијено 37 мештана, присуствовали су помоћник покрајинског секретара Ђорђе Вукмировић, директор Музеја Војводине др Драго Његован и председник Општине Тител Драган Божић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Претходних деценија, страдање у Шајкашкој углавном је обележавала само Српска православна црква, да би крајем 2016. године за то био формиран заједнички одбор Покрајинске владе и Епархије Бачке. Захваљујући томе, почело је и заједничко обележавање, а централни помен на којем је говорио председник Покрајинске владе Игор Мировић, а парастос жртвама служио Епископ бачки Иринеј је 4. јануара – на дан почетка рације из 1942. - ове године рганизован у Тителу.

Уз то, помен невиним жртвама којем је присуствовао подсекретар Станислав Радуловић је, у међувремену, одржан и у Жабљу, где је у рацији страдало 666 људи, а помени којима је присуствовао помоћник покрајинског секретара Мирослав Илић у Чуругу, где је страдало 893, и у Шајкашу где је убијено 26 мештана.

Фото: vojvodina.gov.rs

Помен невиним жртвама ће сутра бити одржан и у Ђурђеву, шајкашком месту у којем је у рацији из јануара 1942. године страдало 223 мештана.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести