Поповић: Измене Устава могу да донесу значајне позитивне промене

БЕОГРАД: Промене Устава које су грађани Србије потврдили на референдуму у јануару ове године, заједно са судским и јавнотужилачким законима имају потенцијал да донесу значајне позитивне промене у српском правосуђу, оцењује министарка правде Маја Поповић.
maja popovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Говорећи о мишљену Венецијанске комисије о новим судским и јавнотужилачким законима, Поповић за "Политику" каже да је Венецијанска комисија у недавно усвојеним мишљењима позитивно оценила те законе.

"Посебно је похваљено Министарство правде за знатан труд који је уложило у припрему ових закона, као и за инклузивност процеса њихове припреме. По мишљењу Венецијанске комисије, нацрти судских и јавнотужилачких закона су добро структурирани, јасно написани и обухватају све битне тачке које треба обухватити", истакла је министарка. 

Говорећи о јавној расправи о Нацрту закона о уређењу судова, Нацрту закона о судијама, Нацрту закона о Високом савету судства, Нацрту закона о јавном тужилаштву и Нацрту закона о Високом савету тужилаштва, казала је да је она већ почела и да ће трајати до 15. јануара следеће године.   

"Министарство правде учиниће максимум да анимира представнике струке, науке, цивилног сектора, медија и све остале заинтересоване стране да што активније учествују у овом процесу. У том циљу, ове недеље смо почели с организовањем округлих столова широм Србије", казала је Поповић. 

Додала је да успешна реформа правосуђа зависи од нових закона  и нагласила да је Венецијанска комисија дала сугестије како да се поштује равнотежа између европских стандарда и националних интереса, односно интереса грађана Србије.

Оценила је да ће доношење ових правосудних закона поставити српско правосуђе на чврсте основе.

Поред тога,како каже, сви предлози, примедбе, сугестије и коментари благовремено су учињени доступним јавности постављањем на сајт Министарства правде и тренутно се детаљно разматрају, а по завршетку јавне расправе биће објављено да ли су прихваћени или не, уз навођење разлога за њихово неприхватање и уз једнак третман свих заинтересованих страна и уважавање сваког мишљења.

"Нагласила бих да сам током израде нацрта правосудних закона била изложена константним притисцима да поједина удружења, односно њихова руководства, буду чланови радних група. Изузетно сам поносна на састав радних група, имајући у виду да смо као резултат добили одличне нацрте закона. Састав радних група које су учествовале у припреми правосудних закона позитивно је оценила и Венецијанска комисија. Радне групе су морале да буду функционалне с обзиром на рок за израду радних текстова, те нисам желела да рад радне групе буде полигон за личне промоције", истакла је министарка.  

Од струковних удружења за чланове радних група изабрала је, како наводи, представнике Друштва судија Србије и Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, имајући у виду да су ова два удружења најбројнија и да су чланови међународних организација. 

"Ова удружења подржавала су уставне промене и дала велики допринос приликом израде истих, те су била подршка Министарству правде приликом измене Устава у области правосуђа, док су друга удружења отворено критиковала уставне промене. Из тог разлога било је потпуно нелогично да представници таквих удружења буду чланови радних група", рекла је Поповић 

  Она указује да је одлука о неучествовању неких у јавној расправи донета ради заштите личних интереса појединих чланова тог удружења. 

"Мој задатак као министра правде је да следим политику коју спроводи Влада Србије и да радим на остваривању циљева које је Влада зацртала, а то је управо јачање владавине права. Изнад свега, мој циљ је заштита права грађана Србије, а грађани су на референдуму подржали уставне промене у области правосуђа. Борићу се да глас грађана Србије буде поштован и да спречим сваки покушај да се заустави реформа правосуђа која ће грађанима донети већу правну сигурност и брже остваривање њихових права, посебно када су такви покушаји мотивисани искључиво партикуларним интересима појединаца или удружења", невела је министарка.

Додала је да очекује да Народна скупштина почетком фебруара следеће године усвоји предлоге правосудних закона, како би се испоштовао рок који је прописан. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести