Поповић: Косово најважније државно питање,нема одлука под притиском

БЕОГРАД: Србија са овом Владом никада није водила политику, нити доносила одлуке под притиском, али ће саслушати мишљења која долазе од свих актера укључених у односе Београда и Приштине, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Приштина има проблема са Владом у оставци Аљбина Куртија, али су гласније најаве да ће се у овој години под притиском САД захтевати од Београда да коначно "нормализује" односе са Приштином, примећује он за Вечерње новости.

"Косово је наше најважније државно питање и по Уставу Србије и по Резолуцији 1244 СБ УН оно је неотуђиви део територије Србије, покрајина у њеном саставу, сваки њен метар. У тим оквирима је једино и могуће тражити било какво решење овог питања", рекао је Поповић.

"Србија са овом Владом никада није водила политику, нити доносила одлуке под притиском. Свакако цемо саслушати мишљења која долазе од свих актера укључених у овај преговарачки процес, али ћемо одлуке доносити судећи искључиво мерилима наших дравних и националних интереса", рекао је министар Поповић.

„Реаговали смо на епидемију боље него неке земље

"Када се погледају сви показатељи који се тичу здравства, од броја преминулих до броја оболелих, опремљеност здравствених установа и становништва неопходном опремом за борбу против пандемије, нема сумње да је Србија, њен председник и Влада, на ову кризу која је изненадила и погодила цео свет, реаговала много боље него велики број много развијенијих земаља", рекао је Поповић у интервјуу за Вечерње новости.

Поповић је додао и да посебну захвалност као грађани Србије дугујемо здравственим радницима, лекарима и медицинским сестрама, који су како каже, "истински хероји ове битке, који су показали велику пожртвованост и храброст".

Он се осврнуо на критике дела опозиције који сматра да је власт током борбе против корона вируса суспендовала људска права, истакавши да по тој логици практично да нема државе у ЕУ која није "ограничила" неко право.

"Дежурни критизери морају да схвате да мере које су предузете нису хир државног врха и епидемиолога, него је то нужан одговор на пошаст која је односила и односи животе од Вухана до Њујорка. Животи људи су најпречи".

За мере Владе за подршку привреди и предузећима, Поповић каже да су одличне и да је урађенио оно што су у овом тренутку урадиле најразвијеније европске државе.

"Донели смо мере које су усмерене на оцување ликвидности и радних места. У следећем кораку, а о томе већ разговарамо унутар Владе, донећемо мере за секторску подршку привреди које ће бити усмерене на испуњење специфичних потреба сваког сектора. Већ смо дискутовали о томе да се посебна подршка пружи сектору иновација и ИТ у којем је Србија један од европских лидера са огромним потенцијалом раста", рекао је Поповић.

Медицинска криза у Европи близу је да се претвори у политички кризу ЕУ, а министар Поповић навео је да "несумњиво присуствујемо великом преиспитивању унутар ЕУ о њеном даљем функционисању", као и да ће се "очигледно формирати два концепта даљег функционисања ЕУ, један чији ће промотер бити Француска и други који це предводити Немачка.

"Србија мора да води рачуна искључиво о својим интересима и да развија сарадњу са свима у Европи, не улазећи у њихове унутрашње полемике. На пример, наши најважнији трговински партнери у ЕУ су Италија и Немачка и без обзира на то што они данас у ЕУ не мисле исто, сарадња и добри односи са те две земље нама су пођеднако важни".

Поповић је упитан и да ли ће Русија и Кина, због начина на који су реаговале током ширења епидемије и помоћи коју су упутили другим земљама, створити простор за јачање свог политичког утицаја у ЕУ и шта то значи за Србију.

"Србији су, због њеног несметаног економског развоја, технолошког напретка и неопходних реформи, потребни дугорочни мир и стабилност у њеном окружењу, а то је свакако Европа. Ми смо годинама стрпљиво градили и наша партнерства на истоку, са Русијом и Кином, као и са западним земљама, водећи првенствено рачуна о нашим националним и економским интересима", рекао је Поповић и истакао да је "то је била мудра политика која отвара простор да након ове кризе наставимо да градимо најбоље економске односе са свим нашим партнерима.

"Погледајте сада колико је било важно то што, поред свих притисака, нисмо увели санкције Русији, нашем најважнијем политичком савезнику и пријатељу. Извоз у Русију је огромна шанса за нашу привреду, а посебно пољопривреду. Такве олакшице за извоз у Русију какве има Србија нема нико у Европи и свету и ми то треба максимално да искористимо", закључио је Поповић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести