Посланици о ембрионима и сурогат мајчинству

БЕОГРАД: Посланици владајуће коалиције и опозиције сагласили су се данас да је Предлог закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи важан у лечењу неоплодности, с обзиром да се повећава број жена и мушкараца који не могу да имају децу, а полемисали су и о сурогат материнству. 
trudnica EPA ZOLTAN BALOGH.jpg
Фото: EPA(ZOLTAN BALOGH )

У скупштинској расправи о том законском предлогу, који предвиђа оснивање банке репродуктивних ћелија и ткива, као и чување и донирање ембриона, већина посланика је оценила да предложени закон унапређује и модернизује ту област и помаже у томе да се Србија ухвати у коштац са проблемом "беле куге". 

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ сматра да комплетан поступак вантелесне оплодње мора бити бесплатан, а сада се, каже, само припрема за тај поступак плаћа око 100.000 динара.

"Све жене које желе да остваре материнство, биле удате или неудате, то им треба омогућити тако што ће им укупна медицинска помоћ бити апсолутно бесплатна", рекао је Шешељ. 

Он се осврнуо и на забрану нуђења, односно даривања репродуктивних ћелија, односно ембриона ради стицања имовинске или било које друге користи, називајући предлагаче закона "заробљеницима старих догми".

"Може жена која не жели да се удаје да одабере мушкарца који неће да је ожени, а он представља неки идеал у њеној уобразиљи правог мушкарца или по физичком изгледу, или по интелектуалним способностима… ако се они договоре да се услуга обави и плати новцем, који је разлог да се то не прихвати", упитао је шеф радикала.

Говорећи о банкама репродуктивних ћелија, Шешељ је желео да зна да ли је могуће да се роди здраво дете уколико се пре тога ембрион замрзне.

"Ако није могуће замрзнути комплетног човека, па га после одмрзнути да буде жив, нисам сигуран да је то могуће код ембриона", рекао је Шешељ и упитао зашто се забрањује да се ембрион извади из труднице која је умрла, јер је могуће да њен супруг жели да се роди дете и нађе сурогат мајку.

С једне стране, наставио је Шешељ, дозвољавате да се живим људима вади срце, јетра и многи други органи, а човек је жив док му срце куца, а не док му ради мозак, рекао је он и, у свом маниру, поручио да, "када би мозак био пресудан за утврђивање да ли је човек жив или не, трећина посланика не би могла бити проглашена живим".

И шеф посланичке групе СДС Марко Ђуришић, који је најавио да ће посланици те странке гласати за предложени закон, навео је да постоје медицински разлози када је сурогат мајка практично једино решење, те да аргумент да се нешто не уводи због тога што не може да се контролише и спрече злоупотребе није довољно јак. 

Ђуришић каже да треба видети како дефинисати сурогат материнство кроз Грађански закон или неки други посебан закон, наводећи да је у многим земљама то дозвољено. 

Министар здравља Златибор Лончар каже да то није никаква дефинитивна забрана, али да сада није у могућности да спроведе сурогат материнство на начин да не дође до злоупотреба. 

"Једноставно смо рекли да у овом моменту нисмо у могућности да то решимо. Ако се дефинишу правила, ако се прецизирају, ако имамо довољно гаранција да неће доћи до злоупотреба, никакав проблем немамо да приступимо томе", каже Лончар. 

Када је реч о извозу репродукционог материјала, Шешељ мисли да то не треба радити без писмене сагласности даваоца.

На Шешељево питање да ли се од замрзнутих ембриона може родити здраво и нормално дете, Лончар је рекао да су после такозваног замрзавања рођене генерације и генерације, те да до сада није било никаквог проблема.

Он је истакао да то деценијама већ функционише и да су то чињенице.

Да је закон добар сматра и шефица посланичке групе Нова Србија - За спас Србије Санда Рашковић Ивић, која каже да је Предлог закона о биомедицинској потпомогнутој оплодњи представља важан корак у лечењу једне од најтежих болести која је захватила Србију, а то је бела куга. 

За разлику од Ђуришића и Шешеља, Рашковић Ивић и шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић сматрају да је добро што је забрањено сурогат материнство.

У Скупштини и даље траје начелна расправа о предлозима закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи и о трансфузијској медицини.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести