После писма Помпеу, очекујемо подршку Вашингтона 

БЕОГРАД: Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић уверен је да ће након писма конгресмена државном секретару Мајку Помпеу Србија добити подршку Стејт департмента за постизање трајног и одрживог решење косовског проблема које ће максимално уважити интересе наше земље.
marinkovich_izj01
Фото: Танјуг (Видео)

''Ово је резултат проактивне политике Србије на дипломатском плану која ће, надам се, преокренути политику највећих сила света према Србији и уважити наше аргументе и интересе када је реч о КиМ'', рекао је Маринковић за Танјуг поводом писма осам конгресмена упућеном Помпеу са захтевом да се пружи континуирана подршка залагањима Србије у проналажењу мирног и одрживог решења у односима са Приштином.

Маринковић истиче да се не дешава често да конгресмени државном секретару упуте писмо са таквим захтевима и молбама и наглашава да је реч о осам значајних и утицајних конгресмена, махом из Републиканске партије, који су и чланови српског Кокуса у америчком Конгресу.

''То значи да ћемо имати подршку одређених кругова у Конгресу и Сенату, као и подршку у кабинету америчког председника, а надамо се и самог Трампа'', рекао је Маринковић и подсетио да је међу потписницима и конгресмен Калифорније Дејна Рорабахер који се, каже, пре три године залагао за мирно решење питања КиМ.

Маринковић подсећа да је писмо конгресмена дошло после изјаве саветника председника Доналда Трампа за безбедност, Џона Болтона, да САД више немају црвене линије и да ће подржати сваки договор између две стране о КиМ. 

''Сада офанзива прелази на оне који су одговорни за америчку спољну политику - за Стејт департмент и државног секретара Помпеа, његовог заменика Веса Мичела и све који су одговорни за питање Балкана'', казао је Маринковић. 

Како је рекао, за Србију је ово ''добар тајминг'' и могућност да добије подршку више конгресмена и сенатора.

''Зато се надамо да ће републиканци освојити већину на предстојећим изборима за Конгрес, као и да ће задржати већину у Сенату'', навео је Маринковић.

Фото: pixabay.com

Ко су конгресмени који траже подршку за Србију?

Конгресмени, који су у писму од државног секретара САД Мајка Помпеа тражили да подржи Србију у њеним напорима да се дође до решења за косовски проблем, чланови су неформалне групације у америчком Конгресу која се бави питањима Србије и српског народа. 

Писмо су у среду послали конгресмен Тексаса Тед По, Мизурија Емануел Кливер, Охаја Стив Стајверс и Стив Шабот, Пенсилвање Скот Пери и Брајан Фицпатрик, Калифорније Дејна Рорабахер и Јужне Каролине Дзо Вилсон. 

Један од њих, републиканац из Тексаса Тед По, иначе копредседавајуци у српском кокусу у Конгресу САД, боравиће сутра у Београду, где ће се састати са премијерком Аном Брнабић. 

По је, са још 13 чланова Конгреса, међу којима су били и Емануел Кливер, Скот Пери и Брајан Фицпатрик, почетком октобра 2017. послао писмо тадашњем америчком државном секретару Рексу Тилерсону, у којем је наглашена потреба да САД пруже политичку подршку Србији.

Он је српској јавности познат и по томе што је тражио да се објаве документа у вези са суђењем и погубљењем вође четницког покрета Драгољуба Драже Михаиловића. 

Један од потписника Стивен Стајверс тражио је да од 2019. преузме руковођење групом за подршку Србији у Конгресу САД, уверен да би тиме била пружена одлична прилика да се ојача сарадња две земље.

"Веома ценим пријатељство са Србијом, у сваком погледу - војном, економском и политичком. Наставићу да се залажем за јачање српско-америчких односа", рекао је Стајверс приликом посете Београду, у мају ове године. 

Пореклом из Охаја, Стајверс је члан Републиканске странке, али је као генерал и командант батаљона службовао у Ираку, Кувајту, Катару и Џибутију. 

Конгресмен Дејна Рорабахер, према неким аналитичарима, ужива поверење председника САД Доналда Трампа због подршке његовом залагању са другачије односе са Русијом и има редовну комуникацију са америчким председником.

Рорабахер, који је председавајући одбора за спољну политику у Европи, предлагао је размену територија на југу Србије за север Косова и Метохије као решење за смиривање тензија у том делу Балкана у писмима које је 2017. године наводно послао премијеру Александру Вучићу и тадашњем председнику Томиславу Николићу.

Републикански конгресмен из Јужне Каролине Џо Вилсон је непосредно пре него што је Косово прогласило независност 2008. говорио да српски народ има право да заштити свој територијални интегритет. 

Аналитичар Обрад Кесић наводи за Танјуг да је писмо које су упутили конгресмени значајно, јер скреће пажњу америчке администрације на решавање питања Косова и Метохије, у тренутку кад се САД бави крупним светским питањима. 

А значајно је, каже Кесић, и због тога што после њега мора да уследи некакав формални одговор државног секретара. 

Он посећа да су конгресмени из српског кокуса и раније писали писма предсавницима извршне власти, и каже да је важно да постоји континуитет и у томе.

Кесић истовремено оцењује да је комуникација Конгреса и ранијих администрација била лошија по интересе Србије и да су били доста затворенији по питању српског питања.

"Ово показује да се ствари мењају и иду у кориснијем правцу што се тиче интереса Србије и српског народа", рекао је Кесић.

Српски кокус у америчком Конгресу је основан 2004. године. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести