Потврђено традиционално пријатељство Србије и Мјанмара

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, који борави у првој званичној посети Мјанмару, разговарао је у Јангону с министарком иностраних послова Мјанмара До Аунг Сан Су Ћи.
dacic mjanmar
Фото: Tanjug (video)

Како је саопштено из Министарства спољних послова Србије, у пријатељском разговору потврђено је традиционално вишедеценијско пријатељство две земље и народа и изражена обострана спремност и интерес за даље јачање веома добрих политичких односа и унапређење свестране билатералне сарадње, посебно економске, као и сарадње на мултилатералном плану.

Министар Дачић изразио је захвалност на принципијелном ставу Мјанмара о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и подршци очувању територијалног интегритета и државног суверенитета Србије.

Нагласио је да у потпуности подржава напоре Владе Мјанмара у процесу демократске транзиције, а нарочито у мировном процесу и процесу постизања  националног помирења у земљи.

Министарка До Аунг Сан Су Ћи подвукла је да високо цени дугогодишње традиционално пријатељство две земље и народа и да ће се заложити да се пријатељске везе и узајамна сарадња и даље успешно развијају.

У саопштењу се додаје и да је у разговору Дачића и министра за међународну сарадњу Мјанмара У Ћо Тина изражена обострана спремност и интерес за даље унапређење традиционално пријатељских политичких односа и свестране, а пре свега привредне сарадње, као и за наставак сарадње на мултилатералном плану.

Дачић је упознао саговорника са актуелном ситуацији на КиМ и захвалио на принципијеном ставу Мјанмара о непризнавању тзв. Косова и подршци очувању територијалног интегритета и државног суверенитета Србије. 

У Ћо Тин је информисао Дачића о актуелној ситуацији у Мјанмару, с акцентом на „Ракаин питању“ и расељеним лицима која се налазе у Бангладешу. Изразио је захвалност на подршци Србије напорима које Влада Мјанмара чини у процесу демократске транзиције, а посебно у мировном процесу и процесу постизања  националног помирења у земљи.

После разговора, двојица министара потписали су билатерални споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести