Председник Србије допутовао у Пекинг

На аеродрому у Пекингу, председник Србије, који предводи бројну делегацију министара, дочекан је уз постројену почасну гарду кинеске војске и црвени тепих.
Vučić doputovao u Peking Foto: Tanjug/video
Фото: Вучић допутовао у Пекинг Фото: Танјуг/видео

ПЕКИНГ: Председник Србије Александар Вучић допутовао је рано јутрос у вишедневну посету Пекингу, током које ће се састати са председником Кине Си Ђипингом, као и председником Руске федерације Владимиром Путином, са којима ће, поред билатералних питања, пре свега разговарати о Косову и Метохији.  

У кинеској престоници одржава се други Форум „Појас и пут", на којем ће, према најавама домаћина, учествовати двоструко више државних делегација него што је било пре две године, на првом скупу, а међу њима биће и високи званичници из земаља чланица ЕУ, које у почетку нису учествовале у овој иницијативи. 

Позив да учествује на овом скупу српски председник добио је од председника Кине, а планирано је да се састане и са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, чланом секретаријата Централног комитета КП Кине и директором Канцеларије за истраживање политике ЦК КП Кине. 

Форуму „Један појас, један пут", између осталих, присуствоваће поред председника Русије Путина, председник Португала Марсело Ребело де Соуса, Чешке Милош Земан, Швајцарске Уели Маурер, Азербејџана Илхам Алијев, Белорусије Александар Лукашенко, Кипра Никос Анастасиадес, Чилеа Себастијан Пинера, Египта Абдул Фатах ал Сиси. Најављено је око 40 шефова држава и влада.

Међу њима су и премијер Мађарске Виктор Орбан, Грчке Алексис Ципрас, Аустрије Себастијан Курц, Италије Ђузепе Конте, као и шефови влада Уједињених арапских Емирата, Камбоџе, Етиопије, Малајзије, Мјанмара, Пакустана, Папуа Нове Гвинеје, Сингапура и Тајланда, те генерални секретар УН Антонио Гутереш и директорка ММФ-а Кристин Лагард. 

На округлом столу лидера „Појас и пут" учествоваће и специјални изасланици председника низа европских земаља, као што су ашефови дипломатија Француске Жан Ив Ле Дријан, Шпаније Јусеп Боре, министар економије и енергетике Немачке Петер Алтмајер, заменик премијера Кореје Хонг Нам-ки, државни секретар за финансије Велике Британије Филип Хамонд, те и потпредседник Европске комисије за енергетику Марош Сефчович, и генерални секретар водеће партије Јапана ЛДП Тошикиро Никаи. 

Министар иностраних послова Кине Ванг Ји најавио је, на недавној конференцији за штампу поводом конференције, да ће Форум отворити председник Кине Си Ђипинг.Он је истакао да ће овај форум бити најважнији дипломатски догађај у Кини ове године. 

Форум се иначе састоји од серије догађаја, као што су округли столови лидера, састанци на високом нивоу, тематски форуми, конференција извршних директора у циљу даљег поспешивања сарадње, указао је Ванг. Он је рекао да је по први пут предвиђена и конференција намењена посебно за бизнис заједницу. 

„Други Форум има за циљ да допринесе подизању квалитета сарадње у оквиру иницијативе „Појас и пут", те да омогући потпуну размену виђења о будућем плану сарадње", објаснио је Ванг. Он је нагласио да Кина гради сарадњу на консензусу и по принципу консултација, кроз транспарентан и инклузиван приступ. „Имамо разлога да се надамо и верујемо да ће други Форум бити велики успех", истакао је Ванг уочи скупа. 

Председник Србије је, уочи посете Кини, примио амбасадорку те земље Чен Бо, којој је изразио велико задовољство поводом предстојећег учешћа на Другом форуму "Појас и пут", као и свог шестог сусрета са Си Ђинпингом. Кинеском председнику Вучић ће, како је најавио, захвалити за све што је учинио за Србију и за сву помоћ у економском развоју, као и подршку у питањима од државног и националног интереса. 

Вучић је истакао да се искрено нада да ће председник Си, током састанка у Пекингу, потврдити своју намеру да нам учини част да поново посети Србију. Вучић је рекао да га радује то што је и својим радом допринео да српско-кинески односи достигну највишу тачку развоја у својој историји, до нивоа свеобухватног стратешког партнерства и челичног пријатељства. 

Амбасадорка Чен је нагласила да ће председнику Вучићу бити указана посебна част да буде међу три лидера који ће дати завршну реч. Вучић је рекао да учешће на овом Форуму представља велику част за Србију и потврду да Кина у нашој земљи види поузданог партнера.Он је, такође, изразио чврсту подршку Србије визионарској идеји председника Сија, јер је једна од најзначајнијих у модерној историји, која ће допринети напретку целог човечанства. 

Председник Вучић састаће се, како је најављено, 26. априла у Пекингу и са шефом руске државе Путином. Према речима министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова то ће бити наставак интензивног дијалога Србије и Русије који су зацртали председници две земље. 

Вучић је у више наврата, протеклих дана, најављивао да му ове недеље предстоје важни састанци у вези будућности дијалога о Косову и Метохији.Он је, недавно, замолио и представнике Срба са Косова и Метохије да сачекају да се врати из Кине и потом из Берлина, са њиховим реакцијама на провокације Приштине. 

Исто тако најавио је да ће, након разговора у Пекингу, а потом и Берлину, 6. маја, на Ðурђевдан саопштити и мере које ће Београд предузети у одговор на све мере које је Приштина у међувремену увела, минирајући дијалог о решењу косовског проблема, уколико их до тада приштинске власти не повуку.

У делегацији, коју предводи председник Србије, налазе се министар трговине и телекомуникација Расим Љајић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, као и председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести