ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НА САХРАНИ ИШТВАНА ПАСТОРА „Био је велики лидер, његово име биће и у мађарским и у српским уџбеницима”

СУБОТИЦА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на сахрани председника покрајинског парламента и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора у Суботици на Бајском гробљу да ће Пасторово име бити записано не само у мађарским већ и у српским уџбеницима.
1
Фото: Kurir/Nemanja Nikolić, Tanjug

Пастор је урадио много за односе две земље, а био је велики лидер не само мађарске државе већ и Србије, рекао је Вучић на сахрани на којој је говорио и премијер Мађарске Виктор Орбан, а којој су присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик и бројни министри из Владе Србије.

„Успео је више од свих ратника и војсковођа, државника и свих којих су нам била пуна уста, које смо неретко прецењивали, а тако велике људе као Пастора неретко потцењивали. Био је човек који нас је упознао са Виктором Орбаном, човек који је спојио две највеће партије у Србији и Мађарској”, рекао је Вучић.

„Био је човек који је радио на поверењу, увек довољно снажан да штити интересе и Мађара и Срба и увек довољно паметан да направи компромисе без којих нема ни напретка ни будућности”, навео је председник и нагласио да је Иштван Пастор постао један од најважнијих људи на српској политичкој сцени без кога је било тешко замислити стабилности и односе Србије и Мађарске.

Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Председник је рекао да са њим никада није било изненађења када год су причали о изборима и да никада није тражио фотељу више.

„Желим да то зна мађарски народ, увек га је интересовало колико ће путева проћи кроз мађарска села, колико фабрика можемо да доведемо”, рекао је Вучић.

Рекао је да ће Пастора запамтити по једној речи, коју је изговорио први пут када су гледали колико је урађено, и причали о прузи Београд–Будимпешта.

„Иштван се окренуо и рекао ми је - Александре урадили смо онолико, то је та српска реч коју су користили српски владари још у 19. веку, није могао бољу да пронађе”, рекао је Вучић и нагласио да је Иштван Пастор био човек који је окупио и ујединио све нас и Србе и Мађаре.

Подсетио је да га је последњи пут видео пре 15 дана да је био јак и стабилан, весео, да је тада из болнице изашао уверен да ће још дуго да поживи.

Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Причали смо о будућности, шта да замолимо Виктора да нам помогне, рекао је Вучић и додао да је онда пар дана касније од Виктора Орбана чуо да нема добре вести.

Вучић је рекао да жели да сви знају, да му се пожалио пре годину дана да му је све теже, да није неко ко не може да трпи притиске и претње, али да не зна да ли може то да издржи.

„Показао је тада невероватну одлучност енергију и снагу, он је први пут повисио тон и стегнуо леву песницу и рекао - ако могу да те замолим, иако не знам шта се дешава. Све то издржи, јер се они само праве да су јаки, а не виде шта се догађа код њих у дворишту. Само издржи ми ћемо те подржати, не смемо да попустимо. Пред собом сам видео снажног великог лидера, не само мађарског већ и српске државе, по годинама нешто старијег од кога сам могао нешто да научим”, рекао је Вучић и објаснио да не жели да чита говор јер у њему не пише кроз шта су пролазили и о чему су причали.

Вучић је навео да је Србија одласком Пастора изгубила пријатеља, брата, великог политичког лидера и дивног човека и изразио наду да оно што је учинио нико неће моћи да погази у будућности.

„Верујем и у нашег пријатеља Виктора Орбана, верујем у наследнике у породици и политичкој партији коју је предводио Пастор”, рекао је Вучић.

Додао је да ће Србија показати колико поштовање је имала и колико ће имати према њему, јер ће Пастор генерацијама још живети и бити поштован, како од Мађара тако и од Срба.

Балинт Јухас: „Другар и добар стратег”

Председник Извршног одбора Странке војвођанских Мађара (СВМ) Балинт Јухас изјавио је данас у Суботици, на сахрани председника покрајинског парламента и лидера СВМ-а Иштвана Пастора, да је он био снажан вођа, другар и добар стратег.

Јухас је рекао да је Пастор био пре свега председник Савеза војвођанских Мађара.

Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Како је нагласио, Пастор је говорио да „не постоји већа част за мањинског политичара, Мађара из Војводине, него да буде председник СВМ”.

„Својој заједници је покорно служио не жалећи време и енергију и не штедећи себе. Не постоји место које није обишао како би посетио нашу заједницу. Лично је познавао људи и свуда је био дочекиван", истакао је Јухас.

Јухас је рекао да је Пастору требало много храбрости да 2007 године преузме СВМ која је ишла низбрдицом и суочавала се са много неизвесности.                   

„Упорним радом је ујединио читаву заједницу војвођанских Мађара”, рекао је Јухас.

Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Међу присутнима су и председник Републике Српске Милорад Додик, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министар трговине Томислав Момировић, као и председник Скупштине Србије Владимир Орлић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и други.

- Нека Господ настани твоју честиту душу тамо где станују душе праведника - поручио је раније Вучевић, опростивши се од Пастора.

На молбу сина Пастора на сахрани ће се од њега, говором, опростити председник Србије, председник РМДСЗ-а  Хунор Калемен(у име мађарске заједнице ван матичне државе), председник извршног одбора СМВ-а Балинт Јухас(у име странке), као и мађарски премијер Орбан.

„На моју молбу, од њега ће се говором опростити мађарски премијер Виктор Орбан, председник Републике Александар Вучић, Хунор Келемен, председник Демократског савеза Мађара у Румунији (ДСМР) у име мађарске заједнице ван матичне државе и Балинт Јухас председник Извршног одбора СВМ-а у име странке. Хвала им!”, објавио је син Иштвана Пастора, Балинт Пастор на свом Фејсбук налогу.

Пастор је преминуо 30. октобра у 68 години живота.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести