ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ Плаћамо високу цену геополитичке ситуације, неки изгледа мисле да СРБЕ МОГУ ДА ПОНИЖАВАЈУ ДОВЕКА

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности вечерас. Обраћање председника почело је у 18 часова.
d
Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

Председник је на почетку обраћања рекао да жели да поднесе неку врсту политичког и економског пресека стања.

- Са потезима са којима ћу предузимати у наредном периоду. Пре неколико дана не желећи да хитром и хитном реакцијом произведем било какве негативне последице по Србију, рекао сам да смо у тешкој ситуацији, и да увек и у сваком тренутку можете да размишљате и о сопственој кривици и шта је то чиме сте допринели томе. Овога пута се плашим да смо, не својом кривицом већ због геополитичке ситуације плаћамо високу цену - рекао је он.

Истакао је да ће причати о ситуацији на КиМ, у РС, и каже да је реч о свеукупном притиску на Репуиблику Србију.

- Управо због наше војне неутралности, односа према сукобу у Украјини и нашој позицији да осудимо напад на суверену земљу, али да се не придружујемо санкцијама Русији. Трећи разлог, а везан је за oba prethodna, тај што западне земље осећају велики притисак због напредовања руских снага, и несигурности како ће се окончати сукоб у Украјини - рекао је председник.

Додаје да је зато питање КиМ склонити као потенцијални кец у рукаву Владимира Путина, и да смо зато на мети Приштине и оних који су их подржавали.

- За нас је мир приоритетни интерес, и од страховитог је значаја. Добили смо најновије податке за фебруар, колико је економски напредак Србије и већи је него што смо очекивали. Слобода је такође нешто чиме се поносимо. Од доласка Куртија на власт Приштина је непрестано ескалирала ситуацију. Имамо више од 400 напада на Србе, њихову имовину и цркве - истиче председник.

Каже да што се Савета Европе тиче, Куртијеви спонзори стално говоре да је питање владавине права.

- Кажу да су Куртију увели санкције, а под тим санкцијама, иако српска роба нема приступ КиМ већ девет месеци, чиме се нико не бави. Од тада, између осталог, кажу да су увели санкције Куртију. А за протеклих годину дана на апсолутно свим форумима су учествовали ти којима су увели санкције - рекао је председник.

Поручио је и да је напад НАТО на Југославију агресија, а не интервенција.

- Казнили су Приштину тиме што хоће да их пусте у Савет Европе. Немојмо да сметнемо са ума да говоримо о кључној ствари, које је Запад прописао. Рекли су нам од првог разговора, имам белешке и веома су прецизне, када смо причали са Ескобаром, Лајчаком, Плетнером и Боном, четири пута су рекли да у тзв. сиквенсингу, прва суштинска приоритетна обавеза приштине јесте формирање ЗСО. У лице су то рекли, у више наврата, да Србија нема никакву обавезу, већ Приштина мора да формира ЗСО - казао је Вучић.

Председник каже да је Дора Бакојани, три дана пре гласања променила своје мишљење, и нагло се покајала што је била чврста и снажна.

- Писали овде да штити интересе Србије. Срамота... А онда се сетила да није важна ЗСО, експропријација... Судску одлуку су надлежне институције одбијале да примене, ону о експропријацији. И онда је Курти наложио да се примени одлука катастра. Чист доказ да права Срба и СПЦ зависе од воље Куртија и његових налогодаваца - рекао је он.

Подсећа да је Азем Куртај, коме многи не знају име, а сматрају да је злочинац Милан Радоичић, иако је упуцао српску децу гоњен за бацање петарди.

Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

- Нико са Запада не пита шта је са Куртајом. Кога брига за упуцану децу, то су српска деца.Што се тиче ЗСО, њихови експерти су рекли да је то међународна обавеза Приштине. А онда су добили писмо где Курти каже да ће применити то чим их приме у СЕ. И сви знају да лажу. И гле парадокса, вероватно ће парламентарна скупштина СЕ да се одржи на 11. годишњицу од усвајања Бриселског споразума. Игра датума није случајна, мисле да Србе могу да понижавају довека. А Дори Бакојани да поручим - срам те било за то што си урадила. Срам вас било. Неки људи имају кичму, а неки немају ништа - казао је председник.

Рекао је да не сме ни да прича какви су притисци на Србију у Бриселу, по питању укидања динара.

- Хоће да продамо експозитуре Националне штедионице странцима. Да ли сте ви озбиљни? Они једноставно нису нормални. Можете да се смејете, они сви заједно нису нормални! Ни успут ни никако нећемо прихватити укидање динара. Немојте више да нас тапшете по рамену, доста сте нас лагали и обмањивали - истиче Вучић.

Председник је рекао да је прогон Срба темељно организован, и да се гласно чује и организовано ћутање.

- Од пуцњава, нелегалних патрола, нелегалних експропријација, отимање имовине СПЦ, чиме нарушавају специјалне заштитне зоне. Преоравања српских сакралних објеката, да граде комуникације између својих идиотских објеката. Уклањање ћилиричних табли, чиме крше и своје сопствене прописе - набројао је он.

Вучић истиче да не постоји могућност за безбедни повратак Срба, и да на све наше предлоге неће да дају ни коментаре.

- За њих је то апсолутно неприхватљиво. Ембарго на српску робу траје већ девет месеци. Крше све, месецима, а више нико ништа и не говори. А када смо ми поставили камере на административни прелаз, добили смо 12 дописа западних сила, које питају шта ће нам камере. Па да не можете да лажете да се догодило нешто што није. Нема ниједан пропис који нама то забрањује - рекао је председник.

Истакао је и да је одузимање лиценце МТС, као и спутавање радне групе за трагање за несталима, такође представља флагрантно кршење права.

- И долазимо до локалних избора. Када су одржани ти злочиначки и лоповски избори на северу, са планом да се разори српско становништво, кажу да смо ми криви. Институције су напустили сами, упркос мом савету. Али разумем што су то урадили. Када се одиграо тај демократски чин са излазношћу од 3.4 одсто, креће општи прогон. Изнајмили су неке приватне Куртијеве Србе, који су изнајмили неке борделе за четворо Срба који хоће да учествују са Куртијем - поручио је он.

Вучић каже да је за гласање за опозив потребно 50 одсто плус 1 гласач, и да после Бањске, када је кренуо прави терор над Србима, 12 одсто Срба напустило своја огњишта.

Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

- Али је бирачки списак повећан за 834 гласача. Зашто? Само да ови услови не могу да се испуне. Гласање путем поште, што је дозвољено свуда у свету, је немогуће по одлукама Приштине, зато што се прихвата једино глас из земаља које су признале тзв. Косово. Једино можда из Црне Горе да гласају. Видео сам и ову министарку данас, Горчевић, сва је устрептала. Срам их било. Морају ваљда тако да се понашају што је једна часна жена Маја Вукићевић, одбила да гласа за Косово у СЕ - рекао је председник.

Он истиче да би Албанци и даље имали већину, чак и када би прешли све препреке које постављају пред Србе.

- У свим комисијама Албанци су у већини, и могу све да изгласају. И тражили су да се поставе камере да би снимили сваког Србина који долази да гласа. И на свако бирачко место хоће да поставе албанске заставе. У Лепосавићу спискови са грађанима који су потписали петицију завршили су у рукама ове четворице нарко дилера, Куртијевих Срба, који сада уцењују Србе. Те битанге, које воле регионални медији. Сами се хвале да шмрчу кокаин - казао је Вучић.

Председник додаје да је објаснио тежину ситуације око КиМ, и да ће наставити да разговара, као и да ће саслушати мишљење Скупштине и Владе Србије.

- Спреман сам да чујем мишљење представника свих странака каква би реакција Србије требало да буде. Ја сматрам да реакција Србије треба да буде снажна и одговорна 11. маја. Не желим да ограничавам маневарски простор Србији. Добио сам званичан позив од Макрона, та посета ће бити важна, и молићу га да узме у обзир све оно што смо разговарали, као и међународно право - истакао је он.

Борићу се за Србију, поручио је председник Србије.

- Спремају и неку резолуцију о геноциду у Сребреници, спонзори су замислите Немачка и Руанда. Само вас молим да чујете ово. Пре два дана када је требало да се расправља о ситуацији која је произведена НАТО агресијом пре 25 година, коментар западних амбасадора је био: Зашто се Срби враћате у прошлост, дајте да гледамо у будућност. А онда су решили да нас врате 29 година уназад. И то је уобичајено и све је у реду - рекао је председник.

Рекао је да се то ради из два разлога - да српски народ казне због слободарске политике, а други разлог је тај да муслиманима широм света покажу да упркос подршке Израелу приказују себе као људе који подржавају муслимане.

- После тога вам је јасно шта следи. Иако тај правни акт нема обавезујућу снагу. Дан после тога ће се изаћи са иницијативом, коју је изрекао и професор Грухоњић, да такве политичке творевине које су настале на геноциду не смеју да постоје. Мисле на Републику Српску наравно. А Србија је потписница Дејтона, и по том документу не смеју да укину РС - додаје он.

Вучић каже да ће потом тражити и ратну одштету од Србије, као што је и најављивано.

- У тешку ситуацију западне силе желе да доведу нашу земљу. Уз све те приче и бајке, наше је да кажемо јасно и недвосмислено шта је то што се збива и дешава. Имаћемо Запад против себе, као и значајан број исламских земаља. Нема ствари која вас чини поноснијим од тога да на суверени и слободарски начин водите једну дивну земљу као што је Србија. Борићемо се, иако смо мали. Све ове силе су против нас. Они морају да скупе две трећине, осим ако и по том питању не буду варали - рекао је председник.

Он је објаснио да ће бити много уздржаних током гласања.

Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

- Рачунају да ће имати 27 из ЕУ за. На то ми морамо да имамо 14 других који ће бити против, а не уздржани. Много компликована ситуација, и много је тешко. Борићемо се, при томе ниједног тренутка не унижавајући жртве. Раде то зато што им се жури због избора у САД, онога што се збива у Гази и Украјини - додаје Вучић.

Казао је да нас доводе у немогућу ситуацију, иако смо на европском путу, и да од тога нећемо одустати - иако ће нам позиција бити све тежа.

- Биће и овај самит Брикса. Не знам да ли је Ивица обавештен. Јесте? А и ја сам позван? Одлично - рекао је председник.

Додаје да спремамо документацију, и да ће све бити прослеђено свим светским силама.

- Желим да честитам предстојећи ускрс свим верницима који по Грегоријанском календару славе. Желим им много мира и благостање - истиче Вучић.

Он каже да су економски показатељи одлични, и да су у питању изузетно добре вести.

- Према флеш процени за фебруарски раст БДП је 5,9 одсто. Верујемо да због ремонта рафинерије ће бити нешто мањи у марту, али ће у априлу бити одличан. То је више од оригиналног плана. Ако се овако настави успешно, то је сјајно... Посебно сам срећан због раста индустрије, посебно прерађивачке индустрије. То нам даје шансу за све ово око Експа - рекао је председник.

Додаје да градимо и велики акватик центар у склопу Експа, и да очекује да ћемо добијати многа спортска такмичења захваљујући томе.

- Око првог маја креће изградња националног стадиона, биће један од највећих и најлепших. Градићемо и атлетски центар и 2028. очекујем да допијемо ЕП у атлетици. Много важних ствари ћемо да урадимо - рекао је Вучић, и додао:

- Ниво инвестиција је до сада на рекордном нивоу, као и девизне и резерве злата. Имамо новца, немамо никакве економске probleme. MMF је саопштио да су наши резултати импресивни! Желим да сваки грађанин чује то. Инфлацију спуштамо, биће 4,5 сада, дакле улазимо у оквире, и идемо на даље смањење. Проблем је цена нафте, због Црвеног мора, Хута и удара на руске рафинерије. Ми 4 милијарде имамо на рачуну - истакао је председник.

Рекао је и да је финансијска ситуација добра, и да одлично напредујемо.

- За мене је најважнија порука да морамо бити јединствени у одбрани државних интереса. Ускоро очекујем и сусрет са председником НР Кине Си Ђинпингом. Очекује нас и Васкршњи сабор са РС, у складу са свим везама које дозвољава Дејтонски споразум. Организоваћемо то широм Србије, и донећемо значајне одлуке - казао је председник.

Новинари су потом почели да постављају питања. Прво је било да прокоментарише америчка истраживања НДИ по којима ће опозиција изгубити изборе, и да се зато спремају да их бојкотују.

- Од свега што сам причао на памет ми није пало да причам о унутрашњим стварима. Управо сам позвао све људе у Србији да разумеју тежину наше позиције, и да се одговорно опходе. Могао сам причати о Несторовићу, који је неодговорно поступио. Нисам говорио ни о свима овима. Намерно то нисам учинио. Ми имамо законе и устав, они су молили крајем године и тражили изборе. Као да је то фонтана жеља, па су претили протестима - рекао је он.

Додаје да су избори одржани у року у ком је тражено, а да су затим тражили понављање београдских избора.

- Ми смо рекли да наћемо бити лопови као неки 2012. године. Нећемо да крадемо, боље је да чувамо српску демократију, пошто је важна за нас. Као што нисмо бранили да шетају до РТС, због чега је рецимо раније убијен Ранко Панић. Онда су рекли да неће да иду брзо на изборе, пошто су видели да су пали. Неће да иду 28. на изборе, пошто иду на "холидеј". Спајају празнике, иду у иностранство, па нису ту. Ми смо рекли да је то бесмислен разлог, и да Београд мора да ради, да се купе нови аутобуси, милион других ствари. Они су рекли да не смемо да кваримо "холидеј" - додаје Вучић.

Тада су избори одложени на последњи могући датум - 2. јун.

- Онда су тражили да се иде на јесен, супротно закону. Имам ја то истраживање НДИ испред себе. Имам више истраживања, и по сваком су пали. Они имају своје лимите у Београду. Мисле да је довољно да воде антисрпску политику, па ће добити Београд. Београд се променио, чак им је лакше да добију изборе и негде другде. Неће људи њихову политику у Београду, и врло су лимитирани. И пошто знају то, опет хоће да уцењују. Нећете на силу ништа добити - порулује председник.

Додаје да је опозиција нанела велику штету држави, посебно у Стразбуру и Бечу, и замолио их је да ставе државне интересе изнад страначких.

Коментаришући блокаду факулета у Новом Саду, рекао је да позива све да не прибегавају насиљу.

- Не постоји нико ко горе мисли о Динку Грухоњићу. Срам те било за Динка Шакића, дивно име... Срам те било за то! Али то не значи да било ко сме да угрожава његов физички интегритет. А овог другог професора који је вређао девојку, то је срамота. Каже он њој много си ружна. А ти си много леп - казао је Вучић.

На питање о увиду у бирачки списак, рекао је да ће бити дозвољено све што је законом могуће.

- Да подсетим, у 10 година њихове власти је у бирачки списак уписано 140.000 људи више. А за време наше власти око 20.000 више. Знате да сам ја уз Дачића најискуснији овде, и да сам се за разлику од њега бавио тереном. Ја знам све о изборима. И ајде ми објасните, какве везе има бирачки списак, и како можете да украдете када имате контролоре. Како то мртав може да гласа? То значи да неко мора два пута да гласа тог дана. Како је то могуће, када има спреј на руци. На страну што би добио 10 година затвора, или 15. Како то технички да се изведе, ја сам чуо за све технике. Како то може у Србији - запитао је председник.

Каже да неко лупета глупости сваки дан по медијима, и понудио је да се контролише бирачки списак сваки дан.

- Ја сам за то да сваки дан, да имају пет експерата опозиционих, кога год оће. Да сваки дан седи и гледа бирачки списак. Све ради, у складу са законом. Њихов проблем је што знају да не могу да изађу и не изгубе изборе, па како да онда то објасне - рекао је он.

Вучић је рекао да је јасно речено после Охридског споразума да је сиквенсинг кључан, и да је ЗСО била на првом месту.

- Превара је у томе што они неће ЗСО, а од нас траже да прихватимо све. То је противзаконито, и из њиховог угла чак. И на састанку са Квинтом су рекли да инстистирам на томе, и да је то озбиљан аргумент. Џаба да инсистирам, када они имају више геополитичке циљеве. У томе и јесте проблем, како ће да изгледа поглавље 35. Видим да ће Французи покушавати да ураде нешто по том питању, да буде иоле прихватљиво - додаје председник.

Он каже да се сваког дана чује са Додиком, и да је његов посао да то прати.

- До 2 и нешто сам синоћ пратио рад НС РС. Ситуација је компликована и политички узаврела. И када говоре о Дејтонском споразуму, и кажу да га Додик крши, ја бих питао јел Додик прекршио Дејтонски споразум законом о имовини. Покажите ми члан који је прекршио Додик или РС. Има ли га? Па нема га, а то ћу ускоро питати господина Шмита, а питаћу и друге - рекао је Вучић.

Нисам ја увек сагласан са ониме што ради Додик, али када видим како то иде, и у ком смеру иде, питам шта ћемо да радимо за два месеца, поручује председник.

- Ја ћу покушати да разговарам, да замолим председника Додика да настави да води политику мира, али и политику спуштања тензија, иако не мислим да имам право да утичем некако на њега. Ми смо пријатељи, и то ћу урадити из пријатељских побуда. Али то неће променити њихов однос према њему - казао је он.

Председник је прокоментарисао и помоћ државе Партизану, и каже да се због тога министар Мали мучио цео дан.

- И главни педер у држави, то сам ја, мучио се цео дан. Да би ови што нису главни педери због своје неодговорности и огромних дугова могли да играју у Европи. Па смо помогли колико смо могли. Ужасно је стање у финансијама Партизана. И у Звезди је, иако је мало боље. У Партизану има једна добра вест за навијаче тог клуба. Држава је своје урадила, и омогућили смо 3.2 милиона евра фудбалском клубу Партизан. Добра је ствар то да је руководство Партизана прихватило да оголе своје финансије, и да наши експерти могу да направе стварне програме, како да се оздрави Партизан. Не само на шест месеци да се преживи, него дугорочно. То је први, али велики корак. На путу су оздрављења, али ће то бити дуг и тежак процес. Тај дуг је преко 50 милиона евра. Звездин дуг је мањи, али и да је толики, био би теже подношљив - рекао је Вучић.

Нада се да ћемо имати још спортиста на Олимпијади, и да жели да се фудбалска репрезентација додатно мотивише.

- Велика примања имају и људи у савезу, и у стручним штабовима. Желим да имамо резултате у складу са тиме. Ја се дивим како Војводина, Чукарички, ТСЦ функционишу. Добар систем. Пазар, на путу да направи нешто. Добро направљено све. Вождовац приватан клуб, гурају, нешто се дешава. Партизан мора да реши своје. Ако прихвате реформе које им предложимо, немам бојазан за њих. И биће врло успешни, а људи ће видети резултате, и сви њихови навијачи биће задовољни - казао је он.

(Kurir.rs)

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести