Премијерка Брнабић у посети ЦЕРН-у у Женеви

ЖЕНЕВА: Премијерка Србије Ана Брнабић допутовала је у једнодневну посету Европској организацији за нуклеарна истраживања - ЦЕРН у Женеви, где ће се састати са генералном директорком те институције Фабиолом Ђаноти, научницима из Србије који тамо раде, као и са српским наставницима који су на обуци у ЦЕРН-у.
ana brnabic zeneva
Фото: Tanjug (video)

С премијерком је и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић који ће потписати Меморандум о сарадњи у едукацији наставника из Србије.

Делегација Србије ће обићи два велика детектора судара честица, где се одвијају најважнији експерименти - ЦМС (ЦМС) и АТЛАС, а биће уприличен и неформални скуп са заједницом српских научника у ЦЕРН-у.

ЦЕРН је највећа лабораторија за физику елементарних честица на свету, са неколико акцелератора честица, од којих је највећи кружни ЛХЦ (Велики хардонски сударач) чија је дужина 27 километара и простире се испод Француско-Швајцарске границе у Женеви. 

Основан је 1954. године, а међу потписницама 12 европских држава оснивача, налазила се и бивша Федеративна Народна Република Југославија. 

Данас ЦЕРН има 22 сталне државе чланице из Европе, и у њему је запослено 2.500 научника, а широм света има 12.000 сарадника. 

Србија је придружена чланица, тренутно једина из региона, а очекује се да ће до краја године добити сагласност Савета ЦЕРН-а да постане и пуноправни члан. 

Наша земља спремна је за пуноправно чланство у ЦЕРН-у, што показују успеси наших факултета и института који су и данас значајан чинилац у овој важној организацији, као и намера Владе Србије да у наредне три године уложи више од 60 милиона евра у инфраструктуру и пројекте којима подстиче примењену употребу технологије и иновација. 

До краја године биће основан Фонд за науку који ће омогућити конкурентно финансирање науке, што ће бити снажан подстицај нашим научницима. 

Пуноправно чланство биће од кључног значаја за даљи развој науке и унапређење образовања у Србији и позиционираће Србију као земљу која равноправно одлучује о најважнијим светским питањима из науке, технологије и иновација.

На експериментима у ЦЕРН-у учествује велики број истраживача из Србије, саопштила је канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

Тренутно је у ЦЕРН-у регистровано 85 истраживача из Србије, међу којима су и студенти докторских и мастер студија који студирају на факултетима у Србији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести