ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА НЕЗАВИСНОСТИ АМЕРИКЕ Вучић: Србија остаје посвећена миру и јачању партнерства са САД

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић вечерас је присуствовао пријему у резиденцији амбасадора САД у Србији Кристофера Хила, поводом америчког националног празника Дана независности, 4. јула.
v
Фото: Tanjug (Vladimir Šporčić)

Честитао сам амбасади САД Дан независности и истакао да је то прави повод да се сви подсетимо универзалних вредности утканих у Декларацију о независности, а које се односе на једнакост свих људи и њихова неотуђива права на живот и слободу, навео је председник Вучић у објави на Инстаграму.

Вучић је нагласио да су управо та права данас ускраћена нашим Србима на Косову и Метохији и да је и ову прилику искористио "да замоли САД да заложе свој несумњиви ауторитет како би се нашем народу на КиМ омогућио достојан и миран живот".

Србија остаје посвећена миру, као и јачању партнерства са САД, уверена да ће наше старо, историјско савезништво добити нови замах у годинама које долазе, нагласио је Вучић у објави на Инстаграму.

Прослави присуствују председник Србије Александар Вучић.     

Пријем је био прилика да амбасадор Хил председника Вучић упозна са електричним возилима Форд и Ривијан, који су део изложбе постављене у дворишту резиденције на Дедињу.

Пријему присуствују и премијерка Ана Брнабић, више министара, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, градоначелник Београда Александар Шапић, представници институција, верских заједница, опозиције, дипломатског кора...

На почетку церемоније, амерички маринци свечано су предали заставу САД амбасадору Хилу, који је организатор свечаности заједно са супругом Џули.

Уследило је интонирање химни САД и Србије, које су почетком фебруара обележиле 142 године успостављања дипломатских односа, а потом и говор амбасадора Хила.

Међу званицама је и Давид Вујић једини живи, преостали инжењер српског порекла из групе Сербо 7, који су имали важну улогу у Мисији Аполо 11, а у Београд је дошао у оквиру националне кампање обележавања осам деценија културе сећања на Николу Теслу.

 

Хил: САД и Србија могу заједно напред уз поштовање и разумевање

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил, изјавио је вечерас да је важно да САД и Србија покажу међусобно разумевање и поштовање, јер само тако, како је навео, могу заједно напред.

Наше две земље су ''као два пријатеља која су се у неком моменту мало разишла, али који су сада поново заједно'', казао је Хил.

Хил је рекао да ''један пријатељ говори о прошлости, а други о будућности'', али да је важно да покажу међусобно разумевање и поштовање, јер само тако, како је навео, могу заједно напред.

САД и Србија имају много сличности, на пример, кошарка је и код вас и код нас национална страст, а банана је само воће, рекао је он.

Хил је пожелео добродошлицу председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, као и осталим представницима владе, ''са којима смо много радили заједно у прошлих годину дана'', као и представницима религијских заједница, академицима, новинарима, културним радницима и уметницима, и спортистима, које је посебно истакао.

Србија осваја свет кроз кошарку, тенис, ватерполо, и ко зна које још спортове', рекао је амбасадор и истакао да је ''дивно искуство'' бити дипломата у Београду.

Први пут сам овде био са седам година, када је мој отац служио у нашој амбасади, потом са 25, када сам ја помагао око неких економских питања, а сада и по трећи пут, као амбасадор, рекао је Хил.

Како је казао, ''никада није сматрао да је стрпљење нека посебна врлина'' и да "сама чињеница да 4. јул прослављамо данас, 29. јуна, говори о томе".

Однос Србије и САД је важан за све, за цео регион. Када га изградимо тако да буде снажан, он ће помоћи да земље забораве прошлост и крену напред, а све зарад генерација наше деце и оних који долазе после. За њих, стрпљење је извикан концепт, и ми морамо брже да се крећемо, оценио је амерички амбасадор.

Говорећи о разликама између САД и Србије, Хил је рекао да ће оне увек постојати, али да су и поред њих, односи двеју земаља грађени на дубоким основама.

То је тако јер имамо исте вреднсоти, поверење је јако важно, а оно мора бити пажљиво грађено и чувано. У будућности ће сигурно бити размимоилажења, и сигурно ћемо их се и једни и други тврдоглаво држати, али у име заједничких циљева, те размирице могу постати јако мале и готово неважне, рекао је Хил.

Истакао је да Београд и Вашингтон имају веома снажну економску сарадњу и то у градовима широм Србије.

Овде су неке од наших највећих технолошких компанија, на пример НЦР, или ОРАЦЛЕ-ов дата центар у Крагујевцу. За обе земље, то је наша заједничка будућност, ми смо сада највећи партнер Србије када је реч о услугама те врсте, рекао је Хил и додао да је Ер Србија оно што све више помаже у повезивању земаља.

Поготово сада, летом из Чикага. Сада људи из места са запада наше земље, као што је Денвер, могу преко Чикага да стигну у Србију, рекао је.

Амбасадор је истакао да свуда у свету тренутно има конфликата, који изискују тешке изборе.

Одакле год да долазите у свету, САД су ту да вам буду партнер и помогну да достигнете своје циљеве. Ја сам оптимиста. Верујем да је година коју сам провео овде помогла да тај мој став још више учврстим, и верујем да народ Србије има снаге да се издигне изнад скорашњих трагедија и развије своју земљу. Ствари увек и свуда могу бити боље и томе треба тежити. Србија треба да тежи ка томе да штити своје слабе и буде лидер у неким стварима. Време је фактор, и зато хајде да заједно идемо напред, рекао је.     

На крају обраћања, одржао је здравицу.

За трајно пријатељство Србије и свих њених народа са САД. Ви који нисте Срби или Американци, такође наздравите са нама, јер је поента свега овога да будемо заједно. Живели, рекао је амерички амбасадор.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести