Припреме за инаугурацију при крају- долазе председници, премијери, министри...

БЕОГРАД: Припреме за инаугурацију председника Србије Александра Вучића у Палати Србија се приводе крају, али се још држе у потпуној тајности, пише данашња „Политика“, која наводи и да је долазак на свечаност до сада потвдио велики број председника, премијера, изасланика и министара.
vucic tanjug
Фото: Tanjug

Тако ће међу гостима бити председници из земаља региона - Црне Горе, Хрватске и Македоније, Филип Вујановић, Колинда Грабар-Китаровић и Ђорђе Иванов, као и потпредседница Бугарске Илијана Јотова.

Иако формално немају статус председника, престолонаследник Уједињених Арапских Емирата шеик Мухамед бин Зајед и син краља Бахреина, шеик Ал-Калифа тако се третирају, кажу за „Политику“ у Министарству спољних послова.

У МСП је стигла и потврда мађарског премијера Виктора Орбана да долази 23. јуна у Београд. Бићу ту и његов аустријски колега Кристијан Керн и први човек Владе Габона Емануел Исозе Нгонде.

Москва шаље потпредседника Владе Дмитрија Рогозина који се, како сам каже, у Београду осећа као код куће.

Биће ту и председник РС Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.

Из Брисела је стигла потврда да ће овој прослави присуствовати комесар за проширење и суседство Јоханес Хан.

У име Немачке Вучићу ће честитати специјални изасланик Ангеле Меркел, бивши канцелар те земље Герхард Шредер.

На једном месту у петак ће се наћи и изасланици два супротстављена војна табора - ОДКБ и НАТО, конастатује лист, наводећи да ће представник ОДКБ бити Јуриј Хачатуров, генерални секретар организације.

Из НАТО долази такође високопозиционирана Роуз Готемилер, Американка која је од прошле године на месту првог заменика генералног секретара Алијансе.

Осим ових највиших званичника, стигле су и потврде о доласку великог броја министара.

Међутим, две велике силе - САД и Велика Британија, кажу у МСП, за сада нису послале обавештења, односно потврде кога шаљу на прославу инаугурације.

У Лондону су окупирани својим проблемима, учесталим терористичким нападима, па је, кажу саговорници „Политике“, донекле и логично што још није стигло обавештење о њиховом изасланику.

Коначан списак званица биће, кажу у МСП, готов сутра.

Како се незванично сазнаје, свечаност у Палати Србија биће путовање кроз српску историју, подсећање на оно најзначајније по чему је Србија задужила свет.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести