Приштина донела одлуку о новој Олуји, повучено још једно признање Косова

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да су привремене власти у Приштини донеле одлуке којим желе да протерају Србе, одлуке о новој Олуји, а потом додао да је и још једна, пета земља, повукла признање једнострано проглашене независности Косова, али није прецизирао о којој земљи је реч.
v
Фото: TanjTanjug (Miloš Milivojević)ug (Miloš Milivojević)

Имамо и пету земљу која је је повукла признање Косова и чекам да крену у неку порецудуру за улазак у неку међународну организацију па да вам покажем све папире које имамо, рекао је Вучић вечерас на конференцији за новинаре.

Он је поручио Приштини да се заустави и истакао да Србија тражи само поштен приступ, компромисе, а не приморавање.

Држим конференцију само да бих изнео упозоравајућу молбу јер не знам ста друго да учиним и казем. Само да им казем - зауставите се људи, поручио је Вучић.

Он је указао и да Србија нема друго оружје сем истине.

Ми ћемо да их молимо и верујем да ће бити неко паметан да услиши наше молбе, а да допустимо нове Олује и Бљесак, тај филм поновио нећете гледати, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара шта значи да Србија више нема куд, и шта ће предузети уколико те молбе из Приштине не прихвате и ако почну да одузимају таблице од 1. септембра.

Вучић је рекао и да не зна о чему више да се разговара и шта да уради.

На питање да ли народ треба да буде забринут, он је додао да сви треба да буду забринути.

Ствари се само погоршавају, а они покушавају косовски проблем да заврше што пре да им не би Путин испоставио пет Косова - ДНР, ЛНР, Крим, Херсон, Запорожје, рекао је Вучић.

Може им се, или тако мисле све правећи се да је то демократски принцип. Ако мислите да постоји нека боља идеја или да треба да ћутимо и да пустимо да се то деси, ја нећу да ћутим, поручио је Вучић.


Приштини: Три пута размислите до 30. септембра

Председник Александар Вучић поручио је да ће наш одговор бити трезвен, али убитачан и истинит и позвао Приштину да три пута размисли пре него што то уради.

Ми никакве војне, овакве или онакве акције нећемо да предузимамо, али их молимо да не покушавају да отимају имовину нашем народу и да не покушавају да прогоне и протерују наше људе, то је наша велика молба. Много молимо те силне и моћне да то не раде. То је наша највећа молба, рекао је Вучић у обраћању јавности из Председништва Србије.

Рекао је да имају довољно времена до 30. септембра, да три пута размисле да ли ће то да раде или неће.

Чини ми се да имају паметнија посла у овом тренутку, а можда и немају. Када год поставите питање, а где су вам принципи, пошто видимо Русија је страшно погазила међународно право, па што бомбарадовасте Беогад,а не нападосте Москву и када то питате свхатите да принципи и вредности не постоје, рекао је Вучић.

Како је рекао, схватите да постоје њихов доњи део леђа који је забринут за своју судбину због нечијег нукларног оружја, као и случају нафте и ништа више од тога.

Вучић је додао да му је ово најоштрија конференција за медије коју је одржао, али да је то урадио са осмехом, пошто је свака реч истинита.

Што се личне судбине и са овом конференцијом сам ушао у историју јер сам им рекао у лице како нас варају и уништавају.

Али, није проблем да мисле да смо глупи, већ да мисле да су они много паметни. Чека ме Лајчак да наставим ове дивне разговоре, рекао је Вучић завршавајући своје обраћање.


Он је додао и да ће нова влада ускоро бити формирана па може да ћути и да донесе другачију одлуку, а и скупштина исто тако, ако буде постојала другачија већина која мисли да је демократски да ћутимо и да се правимо да је све у складу са међународним правним нормама.

Ја нећу да се правим, боље да ме нема, него да слушам глупости које ми вређају интелигенцију и то они који немају много висе интелигенције, рекао је Вучић и закључио да је суштинско питање ко је тај ко руши међународне законе.

Срби више неће да трпе, Приштина планира напад на север до 1. октобра

Вучић је изјавио да је, након последње одлуке Приштине, разговарао са представницима Српске листе, који, истиче, неће више да трпе такве ствари.

Неће више то да трпе, једноставно, неће више да трпе упаде специјалних јединица на север. Неће, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Како је рекао, рок који је Приштина одредила за одлуку о таблицама је 30. септембар, што, истиче, значи да Приштина планира општи напад на Север најкасније до 1. октобра, како год га назвали.

И то грађани треба да знају и да знају су Албанце са КиМ подржали представници Квинте, нагласио је председник Србије.

Он је указао и да представници Квинте, када кажу да ће казнити Албанце у Приштини за њихове потезе - лажу као и увек, јер чим Приштина поднесе захтев за чланство у Савету Европе, промене мишљење и кажу - јесу, наљутили су нас, али морамо да их подржимо.

Њих је брига само њихов интерес. Американци су ту најмање бахати и арогантни у односу на друге. Имате безброј примера у којима нас понижавају или мисле да могу да нас понижавају. Вечерас сам решио да кажем - ок, није мени проблем да то трпим и слушам, радим то већ 10 година, правећи се да сам глупљи него што јесам, али не могу да трпим да ви мислите да сте много паметнији, рекао је Вучић.


Курти ме уопште не занима, интересују ме они који га гурају

Председник Србије Александар Вучић истакао је да га не интересује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, већ они који га гурају и подржавају да доноси одлуке какве су последње које му је саопштио данас Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Вучић је то рекао након састанка са Лајчаком, а одговарајући на питање да ли се Курти кандидује за новог Володимира Зеленског, председника Украјине.

Курти би волео, он сања да је Зеленски, некада сања да је Хегел, некада да је Зеленски. Све те његове глупости ме не занимају, мене не брине он, мене брину они који га у све то гурају, казао је председник Србије.

Како каже, његова порука је упућена онима који "га гурају у то", а не њему.

Он ме уопште не занима. Он је мали калибар у сваком смислу, мене занимају ови који мисле да могу да униште Србију и да није никада крај уништавања Србије да би они били задовољни тиме колико су Србију уништили, нагласио је Вучић.


Сада спроводите голу силу, да видимо докле и како, али знајте да не мислимо да сте много паметни, поручио је председник Србије.

А, поготово немојте да нам причате о праву, а још мање о правди. Само то немојте, рекао је Вучић.

Нема ништа од дијалога БГ и ПР, то су шупље приче

Председник Србије нагласио је да од дијалога Београда и Приштине нема ништа и да не постоји ништа о чему би могло да се разговара после најновијих одлука Приштине.

Нема ништа од тога, пустите тај дијалог, све су то шупље приче. Какав дијалог, после оваквих одлука чему дијалог, о Заједници српских општина, а не смеју да залепе транспарент. О чему?, упитао је Вучић након састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли се нове одлуке Приштине могу тумачити као још једна провокација Аљбина Куртија са циљем да се испровоцира Србија јер већ месецима премијер привремених приштинских институција прича да ће Србија напасти Косово као што је Русија напала Украјину, поготову што се очекује да се настави дијалог на највишем нивоу.

Вучић је иронично упитао да ли би требало да се разговара о томе како хапсе људе који имају српску заставицу у аутомобилу и наводи да су ухапсили Богдана Лабана зато што су му нашли српску заставу.

Шта, јел то кривично дело? Рекао сам Лајчаку, замисли ти идеш са заставицом Словачке па те ухапсе и држе три сата у затвору у Приштини. На шта то личи?, наглашава председник.

Пита и да ли је неко осудио то, као и да ли је неко осудио то што хапсе људе који окаче банер са Заједницом српских општина, што је потписано у Бриселу.

Констатује да је на КиМ забрањено чак и оно што је потписано у Бриселу јер, како иронично примећује, "суверена држава има право да хапси како хоће и кога хоће".

Замислите да смо то ми урадили? О чему да причамо, шта да причамо, спремни смо, али шта да причамо. Да нападамо никога нећемо, али их молимо да не нападају наш народ, молимо их, наводи Вучић.

Председник Србије прецизира да никоме не прети, већ да их моли.

Ми њих молимо, они прете, а ми молимо. Молимо их да то не раде, поручује Вучић.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести