Приштина понудила да избори на северу БУДУ РЕАЛИЗОВАНИ БЕЗ ОДЛАГАЊА

ПРИШТИНА: Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је данас да је Приштина понудила да поновљени избори у четири општине на северу КиМ буду реализовани без одлагања и у складу са законским процедурама.
Kosovska Mitrovica/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Косовска Митровица

Она се данас састала са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, и са њим разговарала о стању процеса дијалога, након чега је истакла да је потребно у потпуности спровести споразуме постигнуте у Бриселу и Охриду, преноси Репортери.

Када је реч о формирању Заједнице спрских општина (ЗСО), Османи је рекла да је ''једина институција'' која може да утврди да ли је ЗСО у складу са уставом тзв. Косова, уставни суд у Приштини, и изразила забринутост да ће бити ''изазовно'' имплементирати поједине одредбе везане за ЗСО у пракси.

Османи је саопштила да је потребно да ЕУ укине мере против Приштине, оценивши их неправедним јер ''стварају недостатак равнотеже у дијалогу''.

Лајчак је након састанка поручио да је било малог помака у нормализацији односа двеју страна, и додао да више нема потребе постављати питање ''шта и како треба да се ради'', већ ''када'' се наставља дијалог и када ће доћи до нормализације односа.

Лајчак се данас такође састао и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и његовим замеником Бесником Бисљимијем, са којима је разговарао о имплементацији Бриселског и Охридског споразума, као и одржавању избора у четири општине на северу КиМ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести