Професор историје на Филозофском факултету у Новом Саду Горан Васин оштро демантовао и негирао да је потписао петицију подршке дела Академске заједнице ванредном професору Динку Грухоњићу (ФОТО)

Редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду, одсека за историју, др Горан Васин оштро је демантовао да је потписник петиције којом се пружа подршка Динку Грухоњићу, а која је објављена на порталу "Данас". Наиме, његово име нашло се на листи, а он у саопштењу на свом Фејсбук профилу демантује и образлаже да је никада није потписао.
Горан Васин
Фото: Youtube Printscreen/Screenshot Facebook Goran Vasin/Ilustracija

-О изјашњавању или неизјашњавању. Као професор националне историје 19. века, читао сам и учио о вредностима либералних идеја, слободи говора, изражавања, верским слободама... Из текстова које сам писао, и свега што сам истраживао, и сам се залажем за иста начела. Поштујем начела слободног изражавања и верске слободе, какву су заговарали великани српског 19. века. Очекујем, исто тако, поштовање права свих нас да имамо потребу сопствених верских слобода (не модела претварања Цркава у домове Синдиката). Моји пријатељи, Јевреји, Муслимани, атеисти, могу о томе сведочити са много примера. Радо и често, код пријатеља одлазим на католички Божић и Ускрс. Не вређам никога и не подржавам угрожавање других, али не и угрожавање својих начела. Примери Светозара Милетића, Полит Десанчића, увек су примењиви и данас. 

Катедру на којој сам, где су узрастали великани српске историографије, сматрам правим примером- не бавим се онима који немају научне резултате и немају иза себе научне монографије и ваљане резултате. Тако сам учио од својих професора, тако радим и сада. Зачудио сам се видевши своје име на петицији скупљаној путем Гугл формулара у овој случају (није први пут на ФФ у мојој каријери), јер она представља супротно од горе наведеног. Не кривим никога, бар је тога било кроз историју. Пуно хвала свима, на подршци, фокусирамо се на праве ствари- истакао је професор Васин на Фејсбук профилу. 

Фото: Screenshot Facebook Goran Vasin
Фото: Screenshot Facebook Goran Vasin

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести